Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalamarksmordet
(1:39 min)
Huvudvittnet ändrar sig igen
Publicerat torsdag 18 maj kl 15.07
Hovrätten Kalamark Ladugård split
1 av 5
Kalamarksrättegången pågår i Umeå. Foto: Tobias Öhgren, Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio
Ladugården i Kalamark.
2 av 5
Ladugården i Kalamark. Foto: Tobias Öhgren/Sveriges Radio.
Åklagare Jens Göransson.
3 av 5
Åklagare Jens Göransson. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio.
Advokat Thomas Magnusson.
4 av 5
Advokat Thomas Magnusson. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio.
Jenny Nordlund.
5 av 5
Målsägandebiträdande Jenny Nordlund. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio.

I dag har det så kallade huvudvittnet förhörts i resningsrättegången mot morddömde Kaj Linna i Kalamarksfallet.

Tidslinje: Detta har hänt i Kalamarksfallet | Video: Följ med till Kalamark (Facebook)

Huvudvittnet har ifrågasatts för att ha ändrat sin historia flera gånger sedan de första förhören 2004. Vittnesmålen om den så kallade avvärjningsresan – där han ska ha försökt hindra Kaj Linna från att begå brottet mot bröderna – har ansetts viktiga i tidigare domar.

När podcasten Spår granskade fallet ändrade han sin historia och sa att ett av resans skäl var att han skulle köpa narkotika. Något han under förhöret i dag tog tillbaka.

– Det där är något som är en efterhandskonstruktion. Det var inte på det viset, svarar han på åklagaren Jens Göranssons fråga.

Förhören med det så kallade huvudvittnet, som pekat ut Kaj Linna, skulle ha varit klara i dag, men kommer att fortsätta senare. Skälet till det är att försvaret vill ställa fler frågor till huvudvittnet.

Bakgrund: Kalamarksmordet

En 59-årig man mördas och hans 57-årige bror misshandlas svårt på en gård i Kalamark den 14 april 2004.

Den överlevande brodern pekar ut en bekant till bröderna som flera gånger tagit emot stora pengasummor av bröderna, till synes utan motprestation. Brodern kan inte identifiera mannen under en röstkonstruktion och blir allt mer osäker på sitt utpekande.

Polisen riktar in sig på en annan man, Kaj Linna, som tidigare sålt ett kassaskåp till bröderna ihop med den utpekade mannen.

En tredje man blir åklagarens huvudvittne. Han säger till polisen att Kaj Linna dagen före mordet berättat om planer på att råna bröderna, och att han och Linna körde bil till Kalamark dagen före mordet, enligt mannen för att avskräcka Linna.

Han ville bevisa för Linna att han visste vilka bröderna var, och hotat med att ange Linna för polisen om han genomförde rånet.

Kaj Linna både anhålls och häktas i sin frånvaro men hör inte av sig till polisen. Efter ett intensivt spaningsarbete kan polisen se var han senast loggat in på sitt e-postkonto, och grips därefter i början av juli 2004 på ett internetkafé i Swansea i Wales.

Luleå tingsrätt dömer Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån i december 2004. Hovrätten för övre Norrland fastställer domen i mars 2005.

I december 2016 beviljar Högsta domstolen Kaj Linnas resningsansökan sedan flera journalister granskat fallet och pekat på svagheter i bevisningen. I februari öppnar åklagare Jens Göransson på nytt förundersökningen.

I april anhålls huvudvittnet som misstänkt för att ha hjälpt Linna att begå brottet. Han försätts därefter på fri fot och avförs som misstänkt.
Bara dagar innan rättegången inleds i hovrätten för övre Norrland presenterade åklagare Jens Göransson kompletterande bevis i form av avlyssnade telefonsamtal mellan huvudvittnet och dennes far.

Källa: TT (Spår, DN, P4 Norrbotten med flera).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".