Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En ihoprullad kondom ovanpå kondomförpackningar
Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Lyssna
(2:50 min)
Norrlänningar bäst på att använda kondom
Uppdaterat torsdag 3 augusti 2017 kl 16.30
Publicerat torsdag 3 augusti 2017 kl 13.44

Norrlänningar är bättre än skåningar på att använda kondom. Men det är inte hundraprocentigt. Vi frågade några Luleåbor om hur de gör.

Detta enligt den så kallade Kådiskollen, en årlig statistisk undersökning som genomförs på uppdrag av RFSU.

I undersökningen uppger 25 procent av de tillfrågade i norra Sverige att de använder kondom som preventivmedel, medan siffran i Skåne är 15 procent.

Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU säger att det är viktigt att få fram kunskap om varför kondomanvändningen skiljer sig så pass mycket i olika delar av landet.

Svenskarnas kondomanvändning:

  1. Norra Sverige 25 %
  2. Stockholm 23 %
  3. Norra mellersta Sverige 19 % 
  4. Södra mellersta Sverige 18 % 
  5. Skåne, Halland och Blekinge 15 %

Källa: RFSU.

Om Kådiskollen 2016: 

Kådiskollen 2016 baseras på resultatet från en statistiskt säkerställd undersökning som har genomförts av undersökningsföretaget NORM (Norm Research & Consulting AB) på uppdrag av RFSU.

Undersökningen genomfördes online, via en så kallad accesspanel, i januari 2016. Urvalsramen för respondenterna är boende i Sverige, Norge, Finland och Danmark mellan 15 och 65 år, som haft sex minst en gång.

Undersökningen är riksrepresentativ och representerar ett genomsnitt av befolkningen för den aktuella målgruppen. Totalt deltog 4 260 personer i undersökningen, varav 1 062 från Sverige. I undersökningen efterfrågades bakgrundsvariablerna ålder, kön, civilstånd och kondomanvändning.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".