Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fredrik Dahl, forskare vid Institutionen för viltekologi på SLU.
1 av 2
Fredrik Dahl, forskare vid Institutionen för viltekologi på SLU. Foto: Ulf Larsson/SR
Jag har gjort investeringar för livet
2 av 2
Jag har gjort investeringar för livet Foto: Mårdhundsprojektet
Lyssna
(2:53 min)
Mårdhunden tar över 90 procent av alla ägg
Publicerat torsdag 30 november 2017 kl 14.48

Om mårdhunden skulle etablera sig i Sverige skulle det vara en katastrof för kustens markhäckande fåglar visar ny forskning.

Det är slutsatserna av ett tvåårigt forskningsprojekt som nu avslutats och snart ska publiceras.

– En ö där en mårdhund kommer upp på riskerar att rensas på ägg, säger Fredrik Dahl, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som har lett forskningen.

Det är Naturvårdsverket som bekostat studien som Jägareförbundets mårdhundsprojekt och SLU genomfört på öar i norra Bottenviken.

På två öar sattes det ut en sändarmärkt mårdhund på vardera, och två referensöar utan någon mårdhund och skillnaden var stor.

– De naturliga predatorerna (rovdjuren) tog mellan fem och tio procent av alla reden. Medan öar med en mårdhund där blev över 90 procent tagna och det var nästan bara av mårdhund.

Forskningen är gjord med både konstgjorda reden med hönsägg och bland vilda markhäckande fåglar. Det spelade ingen roll att fåglarna försökte skydda sina bon, allt från strandpipare, vigg, fiskmås, skarak upp till grågås plundrades av mårdhunden.

Slutsatsen är att om mårdhund skulle få fäste i landet så skulle det vara en katastrof för markhäckande fågel efter kust och i skärgården.

– Ja, om det skulle bli mycket mårdhund så skulle det vara förödande, säger Fredrik Dahl.

Att fåglarna häckar på öar långt ute till havs spelar ingen roll, då mårdhunden är en duktig simmare.

– När det var slut på reden och ägg på en ö så simmade mårdhunden vidare till nästa ö, de kunde vara över en kilometer att simma, säger Fredrik Dahl.

I Finland finns runt en miljon mårdhundar, årligen tar sig ett antal till Sverige. Det svenska mårdhundsprojektet arbetar med att hålla mårdhundarna på så låg nivå som möjligt, ett jobb som blir allt mer viktigt med anledning av det som studien kommit fram till.

– Ja, vi måste fortsätta att förvalta mårdhunden och trycka ner bestånden så mycket som det går. Speciellt i skärgårdsmiljö där den bevisligen ställer till stor skada, säger Fredrik Dahl.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".