Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Datorer ger snabbare svar till patienterna

Publicerat tisdag 27 september 2005 kl 16.44

Vårdpatienterna i Norrbotten kommer snabbare att få veta vad deras röntgenbilder visar, eftersom landstinget ska digitalisera hanteringen av röntgenbilder.

– Digitaliseringen kommer både att effektivisera och att spara pengar, ca 4 miljoner kronor per år, säger landstingsrådet Agneta Granström (m).

Ungefär 3 miljoner röntgenbilder per år hanteras inom vården i länet, och landstinget i Norrbotten kommer att minska sina kostnader med cirka 4 miljoner kronor per år genom att inte längre till exempel behöva framkalla bilder. Det anses också bli en vinst för miljön.

Med hjälp av regionnätet, dvs bredbandet som finns i hela länet och som förvaltas av det kommunägda IT-Norrbotten, kommer datakommunikationerna att vara snabba. Dessutom nås alla sjukhus och alla vårdcentraler samt tandvårdskliniker i alla fjorton kommuner eftersom de är sammanlänkade genom regionnätet.

– Vi är unika i landet att ha det på det här sättet och det är vi stolta över, säger Agneta Granström (m).

Enligt Peter Roslund, socialdemokrat och ordförande för IT-Norrbotten, är det landstinget som gör det möjligt att komma i gång med användandet av regionnätet, eftersom landstinget är den första kunden. Han hoppas att det sedan kommer fler användare, både från offentlig och privat sektor. Regionnätet invigs i veckan.

Skillnaden att patienten snabbare får ta del av vad röntgenbilderna visar blir kanske mest märkbar för den som inte bor nära ett sjukhus, utan i första hand får hjälp på sin vårdcentral. Med den digitala tekniken kan en röntgenbild skickas till en läkare vid ett sjukhus för bedömning och patienten kan ändå få svar relativt snabbt jämfört med förut då vanlig post användes för att skicka ut svar.

Men hur säkert är det då att spara röntgenbilderna digitalt istället för på vanligt sätt?

– Jämfört med förr då bilderna lagrades i ett rum på sjukhuset och då i princip en person med vit rock och myndig framtoning kunde komma åt dem utan att vara behörig, tror jag inte att det kommer att bli mer problem nu när man först måste ta sig in i nätverket och i datasystemen, säger Petter Häggman, drift- och teknikchef på avdelningen länsteknik på landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".