Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

107 förslag till nytt samiskt parlament

Publicerat torsdag 29 september 2005 kl 15.50

Idag presenterades förslagen till hur sametingets nya parlamentsbyggnad i Kiruna ska se ut. Över 100 bidrag har kommit in i arkitekttävlingen för byggnaden som kommer att kosta 150 miljoner kronor. Projektledaren Peter Ohrstedt vid statens fastighetsverk är nöjd.

Det är stor spännvidd på bidragen, alltifrån väldigt traditionella byggen till de senaste high-tech lösningarna.

- Vi är överraskade av kvalitén. Förslagen är väldigt väl genomarbetade, säger Peter Ohrstedt.

Kirunaborna har möjlighet att se förslagen under fredagen och helgen och lämna synpunkter. Det är 107 olika skisser och datamontage som ställs ut i Arena Arctica bredvid flygplatsen i Kiruna. Det finns alltifrån höghus som ser ut att känna sig hemma i centrala Stockholm och pampiga parlamentsliknande byggnader, till flera små kåtor som bildar en liten by av hus.

En jury av olika arkitekter, representanter från Sametinget, Kiruna kommun och statens fastighetsverk har under tre dagar granskat bidragen och valt ut 20 som man jobbar vidare med. Om ett halvår kommer den vinnande modellen att presenteras. Det är tänkt att byggnaden ska bli en känd profil och ett turistmål i Kiruna.

- Men vi vill inte ha en byggnad som gör sig pretantiös och märkvärdig, säger Peter Ohrstedt.

- Det ska vara en byggnad med själ, som kan stå som en symbol för det samiska, säger Marie Enoksson som är informatör för Sametinget och som också är med i jurygruppens arbete.

LKAB har avrått från tomtvalet bredvid sporthallen och vattentornet. Detta eftersom att det finns risk att marken spricker där om 50 år. Marie Enoksson säger att det har diskuterats att byggnaden ska vara flyttbar.

- Det står i tävlingsprogrammet att idealet är att byggnaden går att flytta. Det passar ju också in i den samiska byggnadsstilen. Att man kunnat ta ner sin boplats utan att lämna så mycket spår i naturen, säger hon.

Planen är att det samiska parlamentet ska börja byggas 2007 och invigas 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".