Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rötslam får det att växa så det knakar

Publicerat fredag 30 september 2005 kl 11.04

Försöken med rötslam i efterbehandlingen av gruvområdet i Aitik har varit framgångsrika. Nu visar det sig att rötslammet även fungerar på gråberget.

Det är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala som har utvärderat hur efterbehandlingen med en blandning av rötslam och sand fungerar på sandmagasinet och gråberget i Aitik. Man har också tittat på vilka växter som trivs ihop och hur det fungerar i blandningen. I Aitik har försöken visat sig vara framgångsrika.

- Under hösten 2002 lade man ut rötslam på en yta av gråberget som redan hade behandlats men som hade gulnat och det utvecklade sig bra, berättar Gunnel Nilsson, som är miljösamordnare i Aitik.

Egenskaperna förvånar

Egenskaperna hos rötslammet har förvånat både gruvföretaget Boliden och deras leverantör. Enligt Gunnel Nilsson tänkte man i början inte i de banorna att slammet gick att använda i sluttningar, därför att man trodde att slammet skulle ha för stor fuktighet och rinna iväg för lätt.

- Tanken är ju att det ska klara sig självt. Att gräset ska kunna växa och att andra arter ska komma in av sig själv, säger Gunnel Nilsson.

Rötslam från Stockholm används

Hittills har Stockholms renhållningsverk levererat 50 000 ton rötslam till Boliden. Av dessa har gruvan i Aitik fått ta emot 30 000 ton, medans exempelvis gruvområdet i Laisvall fått ta emot resternade slam mängder.

Nu återstår arbetat med att redovisa arbetet, men också att förbereda en efterbehandlingsplan för gruvområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".