Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ödesdag för nytt pelletsverk

Publicerat tisdag 4 oktober 2005 kl 06.51

Tisdag och onsdag är avgörande dagar för en stor framtidsfråga i Kiruna. Miljödomstolen ska ta ställning till om LKAB får bygga ett nytt pelletsverk och öka produktionen. Länsstyrelsen och Naturvårdsverket kräver vid förhandlingarna att det totala kväveoxidutsläppet från alla verken i Kiruna inte får öka, trots byggandet av det nya verket.

Under minst två dagar kommer miljödomstolsförhandlingarna att vara igång i Folkets hus i Kiruna. Det är mycket som ska gås igenom. Tre pärmar fulla med papper.

Motparten i miljödomstolen är länsstyrelsen och David Berggård som jobbar med tillsynssfrågor i gruv- och stålbranschen säger att det är utsläppen av kväveoxid som är den stora frågan. Han bedömer att om LKAB:s ansökan skulle gå igenom rakt av, ökar utsläppen av kväveoxider med 76 procent i Kiruna.

- LKAB:s verksamhet i Kiruna är idag en av landets största utsläppare av kväveoxid, säger han. 

Kväveoxid kan orsaka luftvägsbesvär för känsliga personer. Även naturen påverkas, bland annat genom övergödning och försurning. Länsstyrelsen kräver därför att det totala utsläppet inte för öka, även om man drar igång ett nytt verk, så LKAB håller nu på att testa fram ett reningssystem.

- Med det finns det goda chanser att utsläppen inte ökar i så stor omfattning, säger David Bergård.

LKAB ser risker med alltför höga krav på rening

Leif Rönnbäck som är chef för affärsutveckling inom LKAB säger att det finns en risk att man inte kan genomföra bygget om miljödomstolen ställer alltför höga krav.

- Det finns en kostnads- och processmässig risk att vi inte kan genomföra det här om det ställs alltför höga krav på rening, säger Leif Rönnbäck som är chef för affärsutveckling inom LKAB.

LKAB kommer att installera reningsutrustning, men att klara en nollökning blir nog svårt, enligt Leif Rönnbäck.

Bolaget hoppas kunna komma igång och bygga under nästa år. Med det nya verket skulle pelletsproduktionen i Kiruna öka från nio miljoner ton per år till 15 miljoner ton. Exakt hur mycket bygget av det nya pellets- och anrikningsverket kostar, men minst 4-5 miljarder kronor handlar det om.

Miljödomstolens dom beräknas komma i december. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".