Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljögifter i nytt bostadsområde

Publicerat tisdag 4 oktober 2005 kl 10.39
Nytt bostadsområde nära järnvägsstationen i Luleå? Foto: Niklas Jälén

Luleå kommun planerar ett nytt bostadsområde nära järnvägsstationen. Men enligt en konsekvensanalys, som stadsbyggnadskontoret har gjort, förekommer det gifter i marken och en hel del buller.

Trots det anser kommunalrådet Karl Petersen (s) att det är lämpligt att bygga bostäder där eftersom kombiterminalen flyttar och svårigheterna ska hanteras på ett bra sätt.


I marken nedanför järnvägsstationen finns det oljespill från lastbilar och förhöjda halter av olika metaller. Det kan inte uteslutas att fyllnadsmassor innehåller föroreningar, som i värsta fall kan lakas ut till Skurholmsfjärden, skriver Stadsbyggnadskontoret i sin miljökonsekvensanalys.

Markförhållandena är sådana att nya byggnader bör pålas ned till sex meters djup och det kan innebära risk för att farliga ämnen sprids.

När det gäller järnvägsbullret så är det ett stort problem och om det inte åtgärdas kan det innebära ett hot mot folkhälsan. Om sedan Norrbotniabanan dras förbi stationen ökar bullret.

Ytterligare problem är vibrationer från tågtrafiken, som kan medföra skador på bostäderna och dessutom finns det olycksrisker med tåg, som transporterar farligt gods.
Men det här går att åtgärda anser Karl Petersen:

- Det är inget ovanligt att vi har ett bullerproblem och saker i marken, när vi börjar ett bygge. Det går att hantera, men jag vill gärna se lite närmare på det. Området är också lämpligt för Norrbotniabanan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".