Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höga kopparpriser kan påverka Aitiks livslängd

Publicerat onsdag 5 oktober 2005 kl 06.04

Det ser ljust ut för länets gruvindustri. Det är nämligen inte bara LKAB:s ledning som vill förlänga livslängden för sina gruvor i Malmberget och Kiruna. Om dagens höga kopparpriserna håller i sig kan även Bolidens Aitikgruva utanför Gällivare, komma att få en betydligt längre livstid än vad som hittills planerats.

Livslängden på Aitikgruvan utanför Gällivare är idag beräknad till 16 år framåt, alltså till år 2020. Men det finns en möjlighet att gruvan kommer att kunna brytas betydligt längre än så. Skulle dagens rekordhöga kopparpriser stå sig under många år så kan livslängden öka markant.

Det finns idag en malmbas på 230 miljoner ton i Atik. Med ett beräknat, långsiktigt, kopparpris på 2 000 dollar per ton så skulle den räcka i ytterligare 16 år. Dessutom finns det mineraltillgångar i anslutning till malmen på 800 miljoner ton, mineraltillgångar som kan bli brytvärd malm.

Idag ligger kopparpriset på 4 000 dollar per ton, alltså dubbelt så mycket som företaget räknat med att få betalt för sin koppar. Skulle dom rekordhöga kopparpriserna stå sig skulle det innebär mycket för Aitiks livslängd.

- Skulle dagens priser stå sig för lång tid framöver så skulle en större del av dom mineraltillgångar vi har bli brytvärda. Med dagens kopparpris skulle det innebära att gruvans livslängd skulle kunna förlängas med ytterligare 20 till 30 år, säger Jan Öhman områdeschef i Aitik.

Nu är det få som tror att dagens rekordhöga pris kommer att bestå. Men även om priserna kommer att falla tillbaka något så tror Jan Öhman att det inte är uteslutet att delar av mineraliseringen som idag finns kommer att kunna brytas och med det förlänga gruvbrytningen vid Aitikgruvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".