Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya städer ritas under hård tidspress

Publicerat tisdag 11 oktober 2005 kl 06.08

Kirunas karta ska ritas om, och det är ett tidspressat arbete, före jul måste en ny fördjupad översiktsplan vara klar. Politikerna har beställt en mönsterstad och det är planarkitekt Thomas Nylund som ska fixa det.

Tidsramarna har skruvats åt, mycket på grund av att det är bråttom med ny järnvägsdragning och Banverkets planering.

- Det är viktigt att vi pekar ut områden som är aktuella för ny bebyggelse och hur man kan bebygga dem på ett bra sätt, säger planarkitekten Thomas Nylund.

Han berättar också att det blir många sena kvällar och helger på jobbet.

- Det är den bufferten som finns, arbetet måste göras.

Även om översiktsplanen ska vara klar om ett par månader, så kommer det att dröja innan ett definitivt beslut om flyttriktning tas. Man vill vänta in säkrare uppgifter om sprickorna från LKAB och ritar under tiden två nya alternativa stadskärnor, en i öst och en i nordväst.

- Vi kör vänta-och-se-taktiken, men ska ändå ha en planberedskap för alla tänkbara scenarion. Det östra alternativet handlar om en omstrukturering av en stad, men det nordvästra alternativet, vid Luossavaara, handlar om att skissa på en helt ny stad, säger Thomas Nylund.

En sak till som gör arbetet med översiktsplanen extra tidskrävande är att det är så många parter inblandade. Banverket, Vattenfall, Vägverket, LKAB, rennäringen, och så vidare. Det är många möten och diskussioner som ska klaras av i anslutning till översiktsplanearbetet.

Vilka risker finns med att arbetet är så tidspressat?

- Att vi inte hinner reflektera och tänka igenom materialet tillräckligt mycket och att planen därför inte blir så bra och genomtänkt. Dessutom kanske vi inte hinner ha alla möten och hämta in alla synpunkter som vi borde och vill göra. Det är stor risk att den demokratiska processen blir lidande, och folk kan känna sig frustrerade över att de inte fått säga sin mening, säger Thomas Nylund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".