Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig jämställdhet i politiken

Publicerat fredag 21 oktober 2005 kl 15.44

Jämställdheten inom politiken i Norrbotten står i stort sett stilla. Det visar en undersökning som länsstyrelsen har gjort. Ingen kommun når upp till målet med lika många män och kvinnor och sämst är det i kommunstyrelserna.

- I nio kommunstyrelser har vi mansdominans och här tycker jag att det finns väldigt mycket förändringsarbete, som man kan göra i de politiska partierna för att få mycket bättre balans, säger jämställdhetsdirektör Britt-Marie Lugnet-Häggberg.

Länsstyrelsen har undersökt jämställdheten under 2003 och 2005, men inte funnit några större förbättringar, utan till och med försämringar.

Något som slagit Britt-Marie Lugnet Häggberg är att de nya politiska allianserna snarare har medfört sämre kvinnorepresentation. Som exempel nämner hon Boden, Kalix och Jokkmokks kommun.

Om man ser till enskilda kommuner så dominerar männen speciellt i Tornedalen, nämligen Haparanda, Övertorneå och Pajala.

När det gäller kommunala bolag så dominerar männen stort, liksom i nämnder och på ordförandeposter och situationen är inte bättre i Länsstyrelsens styrelse. Många politiker är också gamla, över 65 år och de unga kvinnorna saknas. Britt-Marie Lugnet Häggberg är besviken.

– Vi har inte balans 50 /50 mellan män och kvinnor i politiken i något område, säger hon.

Men det finns positiva inslag, nämlingen att hälften av kommuncheferna är kvinnor.

Niklas Jälén, SR Norrbotten

Statistik från Länsstyrelsen 2005

Andelen kvinnor / män i procent

  • Kommunfullmäktige 42 / 58
  • Kommunstyrelsen 35 / 65
  • Nämnder, utskott 40 / 60
  • Kommun-och förvaltningschefer 29 / 71
  • Kommunala bolag 25 / 75
  • Ordförandeposter 21 / 79
  • Vice ordf.poster 41 / 59

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".