Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Efter brandbomb: (Mp) uttrycker sitt stöd för RFSL

Publicerat måndag 31 oktober 2005 kl 05.50

Med anledning av att Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, lokal i Piteå utsattes för ett brandattentat under helgen, så gör nu Miljöpartiet i Norrbotten ett uttalande.  Miljöpartiet skriver att dom kraftfullt vill uttrycka sitt fulla stöd för RFSL Nords arbete, och att miljöpartisterna i länet tar avstånd från gärningsmännens fördomsfulla åsikter och våldsamma metoder.

Det var i fredags kväll som brandbomber kastades in genom fönstren på RFSL:s lokal. Det är tredje gången på två månader som föreningens lokaler utsätts för skadegörelse. Polisen har ingen misstänkt för dådet.

Uttalandet i sin helhet:

Kalix den 30:e oktober 2005

Uttalande från Miljöpartiet de Gröna i Norrbottens medlemsmöte.

Vi, ett stort antal norrbottniska Miljöpartister som i helgen samlats förmedlemsmöte, nåddes på lördagsmorgonen av det trista beskedet att RFSL Nords lokal i Piteå, Polstjärnan utsatts för ett allvarligt brandattentat. Vi har också förstått att man tidigare utsatts för liknande attacker och vill därför göra följande uttalande:

Vi vill kraftfullt utrycka vårt fulla stöd för RFSL Nords arbete, och vårt avståndstagande från gärningsmännens fördomsfulla åsikter och våldsamma metoder. RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, är en organisation som på ett mycket positivt och konstruktivt sätt arbetar mot samhällets fördomar mot homo-, bisexuella och transpersoner (HBT-personer) och som erbjuder en fristad och social mötesplats för dessa människor. Vi hoppas naturligtvis att man inte ska låta sig skrämmas i sitt arbete utan att man på samma orädda sätt som tidigare fortsätter att bidra till ett mer kärleksfullt samhälle för oss alla, oavsett sexuell läggning eller identitet. Dessutom anser vi att brottet borde rubriceras som ett hatbrott, efter ett flertal skadegörelser. Attentat som det här är en väckarklocka för alla norrbottniska politiker och samhällsmedborgare som inte tror att HBT-personer fortfarande är en utsatt grupp. Det hög tid att sätta stopp för den rädsla för det okända som utgör homofobernas livsluft. Rätten att vara sig själv oavsett sexuell läggning och att inte behöva vara rädd är en grundläggande mänsklig rättighet.

Miljöpartiet de Gröna i Norrbotten.

Förmedlat av Annika Eriksson, ordförande

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".