Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Misstänkt för Råneårånet krävde få bli fri

Publicerat fredag 25 november 2005 kl 11.48
Hovrättens sammanträde i Sal 1 Luleå

Försvarsadvokaten krävde vid dagens hovrättsförhandling att den man som dömts för rånet i Råneå skulle slippa fängelsestraff. Åklagaren krävde däremot att tingsrättens dom på fyra år skulle stå fast.

Den 43-årige mannen dömdes av Luleå tingsrätt för att ha rånat Handelsbanken i Råneå den 8 september. Straffet blev fyra års fängelse, men domaren tyckte att det räckte med tre år.

Vid rättegången på fredagen i Luleå med Hovrätten för övre Norrland vidhöll åklagare Folke Ailinpieti att det var ett grovt rån och straffet på fyra år skulle fastställas, medan försvarsadvokat Sven Borgny krävde att hans klient skulle slippa fängelse, alternativt få tre års fängelse eller mindre.

Enligt åklagarens sakframställan hade en brevbärare sett den åtalade utanför banken och bankpersonalen tyckte att den åtalades kläder och utseende stämde överens med rånaren. Mannen hade också senare på dagen skrutit inför en kamrat att han rånat banken, det hade polisen hört. Ammunition hade hittats i hans bostad, han hade tillgång till vapen och han hade dålig ekonomi.

Men försvarsadvokaten sa att hans klient överhuvudtaget inte varit i Råneå den 8 september. Mannen hade sett på Nordnytt om rånet och skämtade då för en kamrat att han begått rånet. I stället hade han varit i Norra Prästholm på dagen för rånet och någon hjälm eller något vapen ägde han inte.

Det fanns heller ingen teknisk bevisning, fotavtryck eller fingeravtryck, som pekade ut honom som rånaren. Mannen hade visserligen nåra femhundrakronorssedlar, men deras serienummer stämde inte överens med dem som fanns i kassaskåpet.

För övrigt har varken de stulna pengarna
på 143.800 kronor eller vapnet hittats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".