Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska vargstammen ökar i antal

Publicerat fredag 25 november 2005 kl 11.57

Den svenska vargstammen fortsätter att öka. 12 till 15 valpkullar kan ha fötts i år och beräkningar antyder att det nu finns 130-140 vargar i landet. Det innebär att riksdagens etappmål på 200 djur snart kan vara nått.

– Fortsätter ökningen i samma takt lär målet vara nått om två-tre år, säger Olof Liberg, koordinator för det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv till TT.

Vid samma tid ifjol fanns 113-128 vargar i Sverige. I den siffran ingår ett antal djur som delvis rörde sig på norskt territorium.

– Nu har vi indikationer på att vi kan ha haft så många som 15 föryngringar i Sverige i somras. Det skulle i så fall vara fyra fler än förra året, säger Liberg.

Stammen är som tidigare koncentrerad till Värmland och Dalarna samt kringliggande områden. På den norska sidan av gränsen tillkommer ytterligare ett mindre antal familjegrupper.

När riksdagen tog beslut om vargstammens storlek sades det att en ny utvärdering av läget skulle göras när etappmålet på 200 djur var uppnått. Jägarna har sedan länge hoppats på att detta innebär klartecken för jakt på varg.

– Blir det ett beslut om jakt när vi har 200 vargar skulle det vara möjligt att skjuta uppemot 20 djur per år. Fast då tar man bort hela tillväxten, så jag skulle tro att man beslutar sig för ett lägre uttag, kanske tio djur, säger Liberg.

Enligt miljöminister Lena Sommestad kommer en utredning inom kort att börja titta på hur stammen ska hanteras i framtiden. Där ingår frågor som eventuell jakt, samt möjligheter att överföra en del av förvaltningen på regional nivå.

Samtidigt upprepar jägarna sina tidigare krav. Nästa torsdag samlas uppemot 2 000 jägare i Falun för att protestera mot den svenska rovdjurspolitiken. Svenska Jägareförbundet bussar medlemmarna från många håll i landet till manifestationen. Förbundet kräver ”en rovdjurspolitik som utgår från de människor som lever i områden med stora rovdjursstammar”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".