Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdkön försvann när personalen ingrep

Publicerat måndag 28 november 2005 kl 15.20
Sjuksköterska Anette Gustafsson, patient Margareta Johansson, överläkare Pia Näsvall och vårdchef Birgitta Ahlman. Foto: Niklas Jälén

Nu är det slut med köandet för bröstcancerpatienter till kirurgkliniken vid Sunderby sjukhus. Från att tidigare ha tagit som mest sju månader att få göra ett återbesök finns det nu ingen kö alls.

Margareta Johansson är bröstcanceropererad och en av dem som sluppit de långa köerna.

- Det har gått bra. Jag har inte behövt stå i en lång kö, utan det har gått snabbt, säger hon.

Omkring 150 patienter blir varje år opererade för bröstcancer i länet och köerna till återbesök har varit långa. Sjuksköterskan Anette Gustavsson har fått prata med många oroliga patienter.

Men nu är det slut med köandet och för det har kirurgkliniken med 190 anställda i Sunderbyn fått pris av Sveriges kommuner och landsting.

- Kliniken har inte fått mer resurser eller jobbat mer, utan det är en rad små åtgärder som genomförts säger överläkare Pia Näsvall.

Till exempel har man varje vecka haft överläggningar med berörd personal om hur behandlingen ska fullföljas.

- Det är de anställda själva som kommit med ideerna till förbättringar. Det handlar bland annat om enhetliga vårdrutiner, säger vårdchef Birgitta Ahlman.

För att patienterna ska känna trygghet måste man enligt Birgitta Ahlman få så mycket enhetlighet som möjligt, så att omhändertagandet blir detsamma för hela här patientgruppen.

- Om en doktor säger si och nästa säger så, ger det ju också otrygghet för patienten, säger Birgitta Ahlman.

                

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".