Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nära 20 unga riskerar fängelse

Publicerat måndag 5 december 2005 kl 16.49

I dag inleddes rättegången mot de 20 Kirunabor som har åtalats för inblandning i en landsomfattande ecstacyhärva. Det är en av de absolut största rättegångar som någonsin varit i Kiruna.

Åklagaren hävdar att 1100 ecstasytabletter har skickats till Kiruna från försäljaren i Malmö. Och över 106 000 kronor från Kiruna har betalats in till försäljarens konto.

De huvudmisstänkta kom in i rättssalen med jacka över huvudet och handfängsel. Det var nästan helt fullt i rummet - tolv av de åtalade var där tillsammans med sina försvarsdvokater.

Den 27-åriga huvudmannen i Kiruna erkänner att han stått bakom stora beställningar via internet. Hans försvarsadvokat räknar med att 27-åringen kommer att få ett strängt fängelsestraff.

Men en annan av de huvudmisstänkta, som i tidigare förhör har erkänt, nekar nu till allt.

Åklagaren Peter Salzberg är tyst om vilka straff han ska yrka på, men han säger att det handlar om fängelsestraff för de flesta av de 20 ungdomarna.

Enligt Rikskriminalen är det här den största polisutredningen i Sverige när det gäller narkotika som sålts via internet. 85 personer över hela landet har åtalats.

Men ecstasyns utbredning i just Kiruna chockar åklagren Peter Salzberg.

- Kiruna har ett allvarligt narkotikaproblem - en så liten ort med så stor tillströmning av narkotika i ett enda ärende. Oavsett vad rättegången mynnar ut i, visar förundersökningen att myndighetspersoner i Kiruna bör se över vad som kan göras åt den här situationen - den är inte bra bland ungdomarna i Kiruna.

Flera av de åtalade ungdomarna har lånat ut sina brevlådor för ecstasyleveranserna. Men också helt ovetande, bortresta människor har fått knark i sina brevlådor, som de misstänkta sen har vittjat.

- Det har lett till stort obehag för de inblandade personerna eftersom de blev indragna i polisutredningen, säger Peter Salzberg.

Från nio på morgon till 18 på kvällen under åtta dagar kommer rättegången att hålla på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".