Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt kommunförbund i Norrbotten

Publicerat fredag 9 december 2005 kl 08.06
Bo Johansson och Roger Kempainen, Norrbottens kommunförbund. Foto: Niklas Jälén

Nu ska det bli närmare samarbete mellan kommunerna och landstinget i Norrbotten.

På torsdagen beslutade styrelsen för Norrbottens Kommunförbund att undersöka möjligheterna att gå samman med landstinget och syftet är bland annat att få en bättre regional utveckling.

Kommunförbundets styrelseordförande Bo Johansson säger att det blir en större styrka om den politiska nivån kan ha en gemensam uppfattning i olika frågor, framförallt om regionalpolitiken.

– Som det är idag finns det tre parter, som uttalar sig å länets vägnar, nämligen länsstyrelsen, landstinget och kommunförbundet och om två parter i stället gör det här gemensamt ger det större styrka, säger han.

Det har tidigare talats mycket om att det borde inrättas ett direktvalt regionparlament i Norrbotten, men flera kommuner ställer inte upp på det. Nu är förslaget i stället

att  ”Norrbottens kommuner och landsting” bildas liknande det som finns på riksplanet och det skulle börja fungera från första juli nästa år.

Landstinget ska nu bjudas in att delta och enhetschef Kurt-Åke Hammarstedt på landstingets regionala enhet säger att landstinget är intresserat av att vara med.

Men frågan om ett regionparlament är ändå inte död, säger Kommunförbundets direktör Roger Kempainen i Luleå.

– Det är ju möjligt om man kommer sams i en ny organisation med kommunförbundet och ser de gemensamma frågorna, så kanske man med tiden är beredd att ta ytterligare ett steg till ett regionparlament, men det är för tidigt att säga nu.

– Den statliga Ansvarskommittén tittar på frågan hur styret i landet ska organiseras i framtiden och kanske får vi någon inriktning på det i februari 2007, när de lägger sina förslag, som vägleder oss, säger enhetschef Kurt-Åke Hammarstedt på landstingets regionala enhet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".