Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tre järnvägspår återstår i Kiruna

Publicerat onsdag 21 december 2005 kl 05.26
Kiruna stadshus

Tre korridorer utreds vidare i järnvägsutredningen för en ny järnväg i Kiruna. Målsättningen med järnvägutredningen är att Banverket ska fatta beslut om en korridor som sedan ska detaljutformas.

De alternativ Banverket valt att gå vidare med i järnvägsutredningen är:

  • Kiirunavaara
  • Jägarskolan-Tuollavaara 
  • Mettäjärvi-Viscaria

De bortvalda korridoralternativen har avförts från vidare utredning på grund av sämre anläggningskostnad och samhällsekonomi, större intrång på miljö och rennäring, samt närheten till gruvans beräknade sprickområde.

Samtliga tre alternativ som kommer att utredas vidare i järnvägsutredningen har en uppskattad anläggningskostnad på mellan 1,15 Mdr - 1,85 Mdr. Den lägsta kostnaden kommer från alternativet Mettäjärvi-Viscaria. Den högsta från Jägarskolan-Tuolluvaara.

Syftet med järnvägsutredningen är att utreda, konsekvensbeskriva samt utvärdera de tre valda alternativa korridorerna utifrån aspekterna funktion (avseende malm-, övrig gods- och persontrafik), miljö, rennäring, samhälls-effekter/markanvändning, geoteknik, risk, sårbarhet och ekonomi.  

Järnvägsutredningen beräknas vara klar under mars 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".