Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Karl Bertil Arosenius avgår

Publicerat fredag 17 februari 2006 kl 11.20
Karl Bertil Arosenius brev till Regeringen

Länspolismästare Karl Bertil Arosenius avgår. Trycket efter den senaste tidens uppmärksamhet i media blev för stort för länspolismästaren.

I ett brev till regeringen skriver Arosenius att han efter den senaste tidens allvarliga kritik i media upplever sig själv som en belastning för polisen. Han säger sig ha övervägt vilka åtgärder som skulle kunna minska denna belastning och att det bästa är att han inte längre är chef för Polismyndigheten i Norrbotten.

I ett brev till personalen skriver han att det känns som om han används som en ond symbol och att han har insett att priset betalas inte bara av polisen som helhet, utan även av honom själv och framför allt hans barn.

Kristina Zakrisson, ordförande för socialdemokraterna i Norrbotten och riksdagsledamot, kommenterar länspolismästare Karl Bertil Arosenius avgång.

– Arosenius har fattat ett klokt beslut som jag till fullo respekterar. Nu kan fokus istället inriktas på att utveckla polisens verksamhet i länet, säger Kristina Zakrisson.

Helen Doktare, länspolisstyrelsen, är besviken över Karl Bertil Arosenius val att efter åtta år som länspolismästare lämna sin post. Hon är kritisk till den kritik Arosenius fått av framför allt kvinnorörelsen i media den sista tiden.

– Det är djupt sorgligt att de fundamentalistiska krafterna inom kvinnorörelsen får sånt stöd av media och så ensidigt kunnat få så fritt spelrum och knäcka en människa på det här sättet, menar Helen Doktare.

Doktare menar att den senaste tidens kritik inte varit av allmänt intresse och tycker inte att Arosenius privatliv ska blandas ihop med hans yrkesroll.

Karl Bertil Arosenius själv hävdar att det var diskussionen i media den senaste tiden som fick honom att ta beslutet att ställa sin plats till förfogande. Något som alltså Helen Doktare tycker kunnat undvikas.

– Jag har fullt förtroende för Arosenius som länspolismästare, vad de andra medlemmarna i länspolisstyrelsen har det kan jag inte uttala mig om, säger Helen Doktare.

Arbetet med tillsättningen av en ny chef för polismyndigheten i Norrbotten, kan bli aktuellt först efter nästa polisstyrelsemöte kommande veckan. Fram till dess ska Seppo Wuori tillfälligt ta över posten som länspolismästare. Han jobbar i dag på Rikspolisstyrelsens tillsynsenhet och har tidigare varit länspolismästare i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".