Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SSAB vill ha mer kärnkraft

Publicerat fredag 17 mars 2006 kl 15.00
1 av 2
Tekniske direktören Göran Carlsson, SSAB. Foto: Niklas Jälén
2 av 2
Anders Furbäck. direktör LKAB. Foto: Niklas Jälén

Företrädare för SSAB och LKAB är oroliga för de allt högre elpriserna, som bland annat beror på dyrare handel med så kallade utsläppsrätter.

- Vi känner en oro för den prisutveckling som varit på elkraft under senare tid och vi kan se en tydlig koppling mellan handeln med utsläppsrätter, som gäller för utsläpp av koldioxid och priset på el. Jag är tveksam till handelssystemet som det är idag, säger Göran Carlsson, teknisk direktör hos SSAB.

Även LKAB får ökade kostnader på grund av handeln med utsläppsrätter, säger direktör Anders Furbäck.      

- Utsläppsrätterna är besvärliga för oss eftersom de påverkar elpriset. När vi har ytterligare två pelletsverk i drift kan det bli fördyringar på 200 - 300 miljoner kronor per år, säger han.

Båda basindustrierna vill ha en säker tillgång på energi till vettiga priser.

- Då kan även kärnkraft och vattenkraft komma ifråga, säger Göran Carlsson. Kärnkraft, vattenkraft, vindkraft, biokraft, solenergi och vågenergi, det finns många olika slag, man kan välja. De beslut, som riksdagen tagit om kärnkraft och vattenkraft, togs i mitten på 80-talet. Jag tycker att man nu måste ta en funderare på - var det rätt underlag och hur ser det ut idag och hur ser det ut i framtiden och utifrån det fatta beslut om hur vi ska trygga elförsörjningen i Sverige framöver, säger han.

Även LKAB-direktören Anders Furbäck är orolig för energiförsörjningen.

- Vi är mycket bekymrade för den framtida kraftförsörjningen och prisutvecklingen. Men vi tar inte ställning till kärnkraft och vattenkraft i detta läge, utan det behövs mer kraft i systemet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".