Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Marknaden för kravkött i länet kan växa

Publicerat måndag 17 april 2006 kl 07.49

Swedish Meats valde att lägga ner sina kravslakterier i Norrland för att de ansåg att marknaden inte fanns. Men Kjell Norrbin som driver eget kravslakteri i Kalix och säljer direkt till butiker i Norrbotten, hävdar att marknaden visst finns.

Med rätt marknadsföring så skulle marknaden för kravkött dessutom öka, men om kravmärkt kött inte finns i butikerna så blir det svårt tror Kjell Norrbin.

- Jag tror det är så att Swedish Meats gör ett val och när man inte ser till att det finns kravmärkt kött i butikerna som har lokal förankring, så vänjer sig kunden att det inte finns och slutar att fråga efter det, säger Kjell Norrbin.

Kjell Norrbin har fått fler förfrågningar från butiker som vill ha lokalproducerat kravmärkt kött den senaste tiden. Men den största delen av hans produktion går fortfarande till privatpersoner.

Vad är skillnaden mellan Swedish Meats och ditt slakteri?

- På Swedish Meats är det storskalighetstänkade hela tiden och de djur som man jobbar med är produktionsenheter. Jobbar man som jag som ekologisk bonde så är det inte en produktionsenhet man har framför sig utan det är förstås en djurindivid och den har man en nära relation till och ser till att den har det bra under hela sitt liv, säger Kjell Norrbin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".