Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Husrivning trots protester

Publicerat fredag 21 april 2006 kl 08.38

Tiden tycks nu vara utmätt för de fyra kommunalt ägda hyreshus i Svartöstaden i Luleå som sedan många år tillbaka varit rivningshotade.

I tjugo års tid har hyresgästerna motsatt sig en rivning men nu har kommunen bestämt sig för att husen inte går att rädda. Dessutom tycker kommunen att det är för dyrt att renovera.

Hyresgästerna har i många år kämpat för att husen i Svartöstaden ska bli kvar och vill gärna att kommunen ska renovera, även om det inte behöver ske på en gång.

- Alltså, man kan ju se att det flagnar lite, men det är ju ingenting som kommer falla sönder den närmsta tiden. Man måste ju inte renovera på en gång, säger Martina Larsson, en av hyresgästerna.

Husen med de sexton lägenheterna står längst ner i Luleås gamla kåkstad mitt emot järnverket. Kommunen köpte husen för tjugo år sedan i syfte att riva eftersom de finns inritade i den så kallade gråzonen i den kommunala detaljplanen. Husen står på industrimark - inte på bostadsmark - och därför ska de rivas.

Plan- och tillväxtutskottet i kommunen har nyligen beslutat att inte ändra detaljplanen, vilket innebär att hyresgästernas önskan om att ändra området till mark för bostadsändamål inte har gått igenom.

- Vi har hört lite olika om att vi ska flyttas runt i de tomma lägenheterna som finns här som ska bli evakueringslägenheter. Så det verkar som om den här rivningsplanen snart kommer sättas igång, att de ska sätta igång att riva, säger Martina Larsson.

Hyresgästerna i de elva lägenheterna tycker inte att kommunens argumentation för att inte anpassa detaljplanen efter de verkliga förhållandena håller. De har bildat en bostadsrättsförening och vill själva rusta upp och ta över husen.

Lina Ökvist som bor som granne till Martina vill också bo kvar:

- Det är ändå sexton tvåor som kommer att försvinna, så jag tycker det är jätteviktigt att de blir kvar.

Martina Larsson säger att det finns andra hus som står lika nära stålverket som har precis lika mycket buller som de här och så konstaterar hon att SSAB inte behöver marken, åtminstone inte just nu när man snarare minskat ytorna man använder innanför verksområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".