Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krogprofiler riskerar fängelsestraff

Publicerat fredag 21 april 2006 kl 16.27

I rättegången mot de tre krogprofilerna i Luleå krävde åklagaren idag att alla tre ska dömas för grovt bokföringsbrott. I synnerhet en av de misstänkta, som åklagaren ser som något av huvudman, krävdes minimum sex månaders fängelse och näringsförbud. Samtliga misstänktas försvarare avfärdade på olika sätt åklagarens yrkanden.

Idag avslutades rättegången mot de tre krogprofilerna i Luleå. Det rör sig enligt åklagare Håkan Nyman om brister i bokföringen i flera bolag och en sammanblandning av skulder där bland annat Bryggeriet i Luleå finns med i bilden.

- Det ska gå att utläsa ur bokföringen var olika tillgångar tagit vägen, så enkelt är det, sa åklagaren under sin slutplädering.

Nyman tyckte sig också kunna identifiera vem av de tre krogprofilerna som agerat bulvan och vem som egentligen drivit rörelsen. Alla tre ska dömas för grovt bokföringsbrott krävde Håkan Nyman som lämnade över frågan om näringsförbud till rättens bedömning eftersom rätt så lång tid förflutit sedan det här hände. Fängelse i minst sex månader är en rimlig påföljd, tyckte Nyman i sin plädering, åtminstone för den av de tre som utpekats som huvudperson.

Det här var förstås ståndpunkter som de tre anklagades försvarsadvokater på olika sätt tillbakavisade. När det gäller ansvaret för den av de tre misstänkta som varit firmatecknare och formellt stått för resturangbolaget hävdade hans advokat att han i praktiken bara haft ett indirekt, passivt ansvar, trots att han varit legal företrädare. Möjligen kan han ha varit oaktsam som inte ingripit när det gäller bokföringen men han har inte haft något uppsåt, men det är inte ens styrkt att han varit oaktsam och därför ska ha frikännas, krävde försvaret.

När det gäller nöjeschefens roll så har han också varit suppleant i resturangbolagets styrelse. Men en suppleant har inget rättsligt ansvar för bokföringen, hävdade hans advokat Det finns inga bevis för att han skulle ha begått något bokföringsbrott hävdade advokaten och krävde att därför att åtalet skulle ogillas.

När det sedan gäller den person som åklagaren identifierat som huvudperson i det hela så tillbakavisades detta av hans försvarsadvokat. Han hävdade också att det inte finns några bevis för att bokföringsbrott begåtts och krävde frikännande.

Dom i målet faller den 12 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".