Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försäkringskassan är mest trafiksäkert

Publicerat onsdag 31 maj 2006 kl 07.44

Arbetsgivarnas arbete mot riskerna trafiken har förbättrats under det senaste året. Trots det måste fortfarande två av tre arbetsgivare förbättra sitt arbetsmiljöarbete mot riskerna i trafiken. Det visar en sammanställning av Arbetsmiljöverkets 520 inspektioner, som genomfördes i hela landet under en vecka i maj. Motsvarande inspektionsinsats ifjol ledde till att åtta av tio arbetsgivare fick krav. I Norrbotten besöktes totalt 14 arbetsplatser inom stat, landting och kommuner. Av de fick nio arbetsplatser olika krav på ökad säkerhet och förbättrade rutiner.

Den 15-19 maj genomförde Arbetsmiljöverket en riksomfattande kampanj med fokus på trafiksäkerhet. I Norrbotten inspekterades totalt 14 arbetsplatser inom stat, landsting och kommun. Arbetsgivarna fick bland annat svara på frågor om de undersöker och riskbedömmer arbetsförhållandena för de som kör i trafiken. Arbetsmiljöverket menar att ju större kunskaper arbetsgivarna har om riskerna, desto bättre rustade är de att köra säkert och förebygga att olyckor inträffar.

I samband med insatserna runt om i landet har Arbetsmiljöverket också kontrollerat att det finns fungerande rutiner för anmälan till Arbetsmiljöverket av tillbud och olyckor som medfört allvarlig personskada, enligt arbetsmiljöförordningens 2 §. Enligt de ansvariga handläggarna i Luleå finns det en del brister bland arbetsgivarna i Norrbotten.

Den arbetsgivare som inte har fått några anmärkningar vid kontrollerna i Norrbotten är Försäkringskassan.

I hela landet beräknas minst 400 000 personer vara ute i trafiken minst en fjärdedel av sin arbetstid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".