Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Multiarenan i Piteå blir verklighet

Publicerat onsdag 7 juni 2006 kl 05.22
1 av 2
Maj-Britt Lindström, kommunalråd i Piteå. Foto: Jon Hedström.
2 av 2
Stadshuset i Piteå. Foto: Jon Hedström.

Under de senaste åren har projektet Piteås multiarena på Pitholm stött och blötts bland politikerna och olika intressenter. Än finns det ingen som sagts sig vara villig att satsa pengar på att bygga en uppvärmd travbana och en stor idrottshall på området. Trots det är alla inblanade parter övertygande om att projektet kommer att bli av.

En som är dem som tror på projektet är Piteås socialdemokratiska kommunalråd Maj-Britt Lindström.

– Travbanan och multiarena kan innebära lika mycket för Piteå som Ikeas statsning inneburit för Haparanda, säger hon.

Pappersfabriken Smurfit Kappa i Piteå pumpar varje dygn ut 35 000 kubikmeter varmvatten rakt ut i havet. Det var också möjligheten att använda det varma vattnet som födde idén om att bygga en uppvärmd travbana och en multiarena på Pitholm, berättar Thore Persson, vd vid Smurfit Kappa.

– Idén kommer från en privatperson som heter Kjell Danielsson och jag tyckte att det var en bra idé. Efter långa och många disskustioner så ledde det fram till att vi skrev ett avtal med honom och att vi hösten 2005 gjorde en avsättning på tuben som gör att man kan koppla in en värmeväxlare på den, säger Thore Persson.

Han framhåller också att bolaget inte gör detta för egen vinning, utan för att man på detta sätt vill bidra till ungdomsverksamhet på orten.

Politikerna i Piteå tror på projektet
Politikerna i Piteå är eniga om att kommunen ska betala inlösen av marken i området och infrastukturen kring byggnationerna, men inte stå som byggherre för projektet.

Kommunen kommer däremot att bygga en ny ridanläggning på Pitholm för cirka 40 miljoner kronor, när travbanan väl blir av.

Kommunalrådet Maj-Britt Lindström är optimistisk och tror att byggnationer kan starta redan hösten 2006 trots att ingen investerare har bestämt sig för projeketet ännu.

– Intresenter finns, säger Thore Persson, utan att avslöja om det är flera intressenter som man för disskustioner med.

Caroline Trapp som är ordförande i intresseförenigen säger att det i huvudsak är tre intressegrupper som arbetar med projektet. Travfolket, ridfolket och fotbollsfolket. Namnet multiarena kom till just för att det är flera aktiviteter som man tänker sig ute på området vid Pitholm. Om projektet blir av kommer det att innebära en hel del arbetstillfällen tror alla inblanade, men ingen törs lova hur många jobb det kan röra sig om.

Kommunalrådet Maj-Britt Lindström vågar i alla fall ge en tidsplan för när en uppvärmd travbana föråret runt träning kan vara i bruk.

– Senast om fem år bör det vara klart, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".