Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ta bort anslagen till Filmpool Nord

Publicerat onsdag 14 juni 2006 kl 11.17
Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet

Norrbottens sjukvårdsparti vill öka det lokala politikerinflytandet i landstinget, öka privatiseringen och helt ta bort anslagen till bland annat Filmpool Nord.

På onsdagen la partiet fram sitt förslag på landstingsfullmäktige i Jokkmokk och ordföranden Kenneth Backgård säger att det är viktigt med lokalt inflytande.
- Vi måste ha en lokal förankring, när det gäller beslutsinflytandet. Den organisation, som finns idag när det gäller det politiska inflytandet är väldigt centralstyrd, allting ligger hos landstings-styrelsen, säger han.
Akutkirurgi
Sjukvårdspartiet vill också öppna akutkirurgin igen vid sjukhusen i Piteå, Kalix och Kiruna.
- Det är till och med så befängt idag att en del doktorer är mer eller mindre förbjudna att utföra akutkirurgiska ingrepp, till exempel i Piteå, trots att kompetensen finns och att man är på plats, utan patienten ska transporteras. Det är en väldig misshushållning med resurser. Visst kan man öppna akutkirurgin idag och den behövs också, säger Kenneth Backgård.

Privatisera
Ett tredje förslag är att satsa på fler privata sjukvårdsentreprenörer, men inte så mycket som den borgerliga vårdalliansen vill, men mer än nuvarande landstingsledning vill.
- Borgerligheten vill släppa marknadskrafterna helt fria och till och med privatisera sjukhus, medan socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet kör med stopp för allt vad privata inslag heter. Det finns alltså ingen sans och förnuft här, utan det måste finnas en medelväg, där man kan ha ett visst mått av privata inslag.

Anslag
Ytterligare ett förslag är att minska anslagen till kulturen och helt ta bort anslagen till Almi, Filmpool Nord och IT Norrbotten.
- Dessa verksamheter bör finansieras på annat sätt, antingen av privata sponsorer eller särskilda stiftelser, men landstingets åtaganden bör huvudsakligen ligga inom hälso- och sjukvården, säger Kenneth Backgård.
På onsdag lägger även den borgerliga vårdalliansen och landstingsledningen fram sina förslag och de har vi berättat om tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".