Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Centern seglar i medvind

Publicerat tisdag 8 augusti 2006 kl 13.27
Stefan Tornberg, centerpartiet. Foto: Inger Marklund.

Centerpartiet i Norrbotten vill återföra vattenkraftsvinsterna till länet. De vill dessutom att det ska finnas poliser tillgängliga i alla kommuner dygnet runt. Det framkom idag när partiet presenterade sin valplattform inför valet i höst.

Centerpartiet i Norrbotten siktar på att bli andra största riksdagsparti i länet. Enligt distriktsordföranden Stefan Tornberg visar oppionionssiffrorna på att man ska få fler röster än i förra valet. Det skulle kunna leda till att partiet får ett-två riksdagsmandat. Senast partiet hade representation från Norrbotten i riksdagen var 1998.

Omsvängningen för centerpartiet bottnar enligt riksdagskandidaten Christina Simonsson i ett genomgripande arbete i organisationen.

- Nu är vi eniga och mer tydliga, säger hon.

Hon konstaterar också att de väljare som hon möter runt om i länet numer ser centern som ett spännande parti.

- Jag tror faktiskt det. Vi är väldigt trygg i de frågor vi driver, men vi har också en spännande framtid framför oss som vi gärna går in i med konkreta förslag, säger Christina Simonsson, som hoppas på att bli den första kvinnliga riksdagsledamoten för centern i Norrbotten.

Stefan Tornberg som står på första plats på riksdagslistan håller med henne och säger att partiets allt tydligare hållning i många frågor, som gör att man tar sina egna värderingar på allvar, varit ett vinnande koncept. Samarbetet med socialdemokraterna är inget som centerpartiet egentligen vunnit på, utom i trovärdighet.

- Det visar att vi är beredda att ta ett ansvar, och att vi står för våra beslut, säger Stefan Tornberg.

Centern vill ersätta länet för naturresurserna

Partiet vill återföra vinsterna från vattenkraften till Norrbotten. Exakt hur det ska gå till är dock inte bestämt, men pengarna skulle till exempel kunna användas till riskkapitalbolag för de som vill starta egna företag.

När det handlar om ILO konventionen säger centern blankt nej. Enligt Stefan Tornberg kan man stärka och utveckla den samiska kulturen utan att för den skull förstärka markkonflikterna som enligt honom skulle bli följden av att man ratificerade ILO. Det är också skälen till att centern säger nej till jakt- och fiskerättsutredningen, samt den nordiska samekonventionen.

Synen på företagandet behöver förändras

Genomgående i valplattformen är begreppet trygga Norrbotten. Alla ska ha rätt till bra sjukvård, oavsett om den bedrivs i privat eller offentlig regi. Det ska också finnas tillgängligt poliser i länets alla kommuner dygnet runt, året runt.

Christina Simonsson som står som andra namn på centerns riksdagslista framhåller att det också är viktigt att man kan skapa fler arbetstillfällen och företag i Norrbotten.

- Vi har stora steg att göra på en mental omställning i Norrbotten. Alltså att man kan ordna sin egen försörjning. Men jag tror också att vi kan göra förändringar i utbildningssystemet, så att man känner redan från början att man är en självständig individ som kanske satsar på att utveckla sina egna idéer och inte bara är inriktad på att bli anställd, säger hon.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
E-post: carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".