Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brandflyget återinförs

Publicerat tisdag 15 augusti 2006 kl 12.12

Länsstyrelsen och huvuddelen av länets kommuner har beslutat att från idag och under några dagar framåt inleda flygspaning efter skogsbränder. Orsakerna till insatsen är den exceptionellt höga brandrisken och de många skogsbränder som redan pågår.

Den torra sommaren har gjort risken för skogsbränder stor.

- Att vi nu vidtar denna åtgärd, visar hur allvarligt läget är, säger landshövding Per-Ola Eriksson.

I flera kommuner har räddningstjänsterna gjort ett storartat arbete, men de behöver stöd med en överblick över större områden. Inte minst med tanke på de stora ekonomiska värden som finns i skogen, är detta viktigt.

Från tisdagen den 15 augusti och under fem dagar kommer daglig brandspaning att ske. Flygningarna görs i två slingor, en omfattande fyrkanten och Arvidsjaur, en omfattande Kalix och Torneå älvdalar. Varje slinga flygs två gånger per dag.

- Vår förhoppning är att detta ska ge ett bra stöd för de kommunala räddningstjänsterna, menar Jan Olov Westerberg, chef för miljöavdelningen.

Idag får både SOS-alarm och räddningstjänsterna många alarm från människor som känner brandrök, men som inte kan peka ut någon brandhärd. Det gör att resurser går åt att leta bränder, och i vissa fall riskeras dubbelarbete. Flygspaningen är effektiv, täcker stora ytor och ger en överblick över de delar av länet där riskerna är som störst.

Enligt SMHI:s prognoser är brandrisken i delar av Norrbottens kustland och av inlandet mycket till extremt hög. Under den senaste veckan har skogsbränder förekommit på ett stort antal platser runt om i länet, bland annat i Bodträskfors, Kalix och i Muddus nationalpark.

- Initiativet till flygspaningen har tagits av länsstyrelsen och fått stöd av kommunerna. Nu får vi också ekonomiskt stöd från Räddningsverket. Genom att vi samarbetar har insatsen blivit ekonomiskt möjlig, säger Marianne Berg, handläggare inom krishanteringsenheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".