Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många män i politiken

Publicerat torsdag 24 augusti 2006 kl 05.15

Det är få kommuner i Norrbotten som har en jämn fördelning mellan män och kvinnor i sina kommunledningar. Det visar en sammanställning som Sveriges Radio Norrbotten har gjort. Ingen av länets 14 kommuner har idag en kvinna som ordförande för kommunstyrelsen och i många kommuner är männen i klar majoritet.

I mer än hälften av länets kommuner är männen fortfarande i klar majoritet, om man ser till ledamöterna i kommunstyrelsen.

- Man kan ju alltid fråga sig om det spelar roll om det är en exakt fördelning när det gäller antalet män och kvinnor, men det är klart att det har betydelse när det gäller maktpositioner, säger Annica Sandström, doktorand i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Vart fjärde år går vi väljare till valurnorna för att bland annat bestämma vilka politiker som ska finnas med i kommunfullmäktige, som är kommunernas högsta politiska organ. Kommunfullmäktige utser sedan kommunstyrelsen, som fungerar ungefär som kommunens regering, som ska bereda och verkställa kommunfullmäktiges beslut. Det finns också ett arbetsutskott med några få politiker från kommunstyrelsen, ett utskott som i sin tur bereder ärendena innan de hamnar på kommunstyrelsens bord.

I Piteå är 40 procent av ledamöterna kvinnor och i Luleå, Arjeplog, Gällivare och Överkalix är det en ganska jämn fördelning mellan män och kvinnor. I Gällivare finns dock bara en kvinna med bland de fem ledamöterna i arbetsutskottet. I de övriga kommunerna är dock kvinnorna få.

I Övertorneå är bara två av de elva ledamöterna i kommunstyrelsen kvinnor och i Arvidsjaur, Boden, Haparanda, Jokkmokk och Kiruna är drygt en fjärdedel av ledamöterna kvinnor.

Kvinnor och män tänker olika

- Det är viktigt att det finns kvinnor i politiken för vi tänker lite annorlunda. Dessutom är det väldigt kul att jobba politiskt även om man får fajtas ibland, säger Desirée Wiinikka Krutrök, socialdemokrat och en av de två kvinnorna i kommunstyrelsen i Övertorneå.

Hon är också ordförande för socialnämnden i kommunen. Enligt Desirée Wiinikka Krutrök kan det ibland vara svårt med kommunikationen och att det politiska uppdraget ställer en del krav på egenskaper.

- Män och kvinnor har en lite annorlunda kommunikation och vi förstår inte alltid varandra. Man får inte vara känslig och inte ta det personligt när det blir diskussion, man måste fortsätta att driva sina frågor och istället försöka förklara hur man tänker för att alla ska förstå, säger hon.

Saknar kvinnliga kollegor

Som ny politiker gäller det också att våga stå på sig men det är inte alltid så lätt. Det menar Erika Josbrandt, kristdemokratisk politiker i Luleå.

- När jag började blev jag väldigt väl mottagen, kanske för att jag inte utgjorde något direkt hot. Jag kan märka konkurrensen när det blir kamp om positioner, det kan handla om information eller telefonsamtal som man inte får, säger hon.

Erika Josbrandt påpekar också att det finns väldigt få kvinnor i politiken och när det bränner till saknar hon sina kvinnliga kollegor.

Kvotering kan vara en lösning

Annica Sandström, doktorand i statsvetenskap och tidigare socialdemokratisk politiker, menar att kvotering kan vara ett sätt att få in fler kvinnor i politiken.

- Om det är så att vi menar allvar med demokrati så är det viktigt att män och kvinnor har samma möjligheter att komma till makten och vara med och göra de prioriteringar som politikerna ska göra, säger hon.

Enligt Annica Sandström ligger de här frågorna långt tillbaka i tiden och de kvinnor som kommer in i politiken tenderar att hoppa av i större omfattningen än männen, vilket leder till att kvinnor inte kommer in i de informella nätverk som finns.

- Den bästa vägen är att få hjälp av en man när det gäller att komma in i politiken. Jag tror på kvotering för det är ett steg framåt men sedan handlar det förstås mycket om värderingar och då kan ju både män och kvinnor vara ett förebilder, menar Annica Sandström.

’’Det finns väldigt få kvinnor och när det bränner till så saknar jag kvinnliga kollegor.’’

Erika Josbrandt, kd

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".