Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Torneälven mår bra

Publicerat måndag 28 augusti 2006 kl 15.34
Undersökning i Torneälvens vattensystem

Vattenkvaliteten i Torneälvens avrinningsområde är generellt sett god. Högt upp i vattensystemet råder så gott som naturligt tillstånd.

Det visar de undersökningar av miljötillståndet i sjöar och vattendrag som länsstyrelsen i Norrbottens län och finska Lapplands Miljöcentral har gjort kring den svenska gränsälven.

Torne älvs avrinningsområde klassas av EU som ett internationellt vattendistrikt eftersom det är gemensamt för flera länder. Sverige och Finland ska därför samarbeta i frågor som rör vattenförvaltning. Enligt EUs direktiv ska alla vattenmiljöer nå god ekologisk status senast år 2015.

- Genom att undersöka sjöar och vattendrag på båda sidor om älven har vi fått en gemensam syn på vad som är det typiskt för vattenmiljöer i området och vad som är det naturliga miljötillståndet. Det innebär att vi kan arbeta på liknande sätt med vattenförvaltning och vattenvårdsåtgärder på båda sidor om gränsälven. Vi har studerat 20 sjöar och 15 mindre bäckar spridda i hela avrinningsområdet, från fjällområdet i nordväst ner genom myrområden och skogar till kusten, säger Sara Elfvendahl, projektkoordinator för TRIWA (The River Torne International Watershed).

Miljösamarbetet fortsätter

Länsstyrelsen och miljöcentralen kommer nu att utveckla formerna för den framtida vattenförvaltningen tillsammans med med andra myndigheter, verksamhetsutövare och intresseorganisationer, däribland vattenvårdsförbund i området.

Fakta om avrinningsområdet

Avrinningsområdets area är 40.157 kvadratkilometer. 60 procent ligger i Sverige och cirka 40 procent i Finland. En liten del ligger i Norge.

Torne älv är en av de få oreglerade stora älvar där det ännu finns naturligt reproducerande stammar av östersjölax och havsöring.

Älvens medelflöde är 380 kubikmeter per sekund. Under vårfloden är flödet många gånger större än medelflödet.

Största sjön är Torneträsk (330 kvadratkilometer) De flesta av sjöarna i området är små, mindre än en kvadratkilometer. Endast 18 sjöar är större än 10 kvadratkilometer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".