Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler jobb är valfrågan i Övertorneå

Publicerat måndag 4 september 2006 kl 05.19
Folkvimmel på Matarengi marknad i Övertorneå.

Få frågor engagerar mer inför det här valet i Övertorneå än hur nya jobb ska skapas och nya företag stimuleras, men åsikterna går isär om vad som egentligen är de lokala politikernas uppgift.

I lilla tornedalska Övertorneå är det inför valet få lokala frågor som egentligen engagerar väljarna mer än frågan om hur det ska skapas fler jobb och fler företag.  Det på en ort som under det senaste decenniet krympt från drygt 6 000 till 5 200 invånare, och där de unga av tradition väljer att flyttar.

Sjukvårdspartisten Curt Juntti menar att kommunen stöttar företag för mycket i enskilda fall. Han menar att förutom att den offentliga marknaden tar jobb från den privata så kan kommunen inte heller stötta enskilda företag utan att det missgynnar andra.

- Konkret måste vi behandla alla företagare rättvist och lika. Vi måste tänka på kommunen som aktör på marknaden eftersom kommunen har omkring 50 procent av alla konsumtion i en sån här glesbygdsort som vår, säger Curt Juntti.

Andra talar om motsatsen. Att en liten glesbygdskommun med en väldigt begränsad lokal marknad måste vara beredd att till och med ta till oortodoxa medel för att underlätta för de företag som kan och vill växa. Till exempel att bygga lokaler som enskilda företag kan använda.

Sven Kostenius från Övertorneåalternativet är kritisk till det egna majortietsstyret. Han menar att alla partier pratar om jobb, men få vill agera i näringslivssatsningar när det gäller.

- Jag tycker att man söker skäl till att inte medverka i näringslivsfrågor. Man hänvisar till kommunallagen och säger att det här är inte tillåtet, medan det visas i andra kommuner att det här möjligt. Jag tycker inte heller att man ska överskrida kommunallagen, men det här handlar ofta om tolkningsfrågor, säger Sven Kostenius.

Som exempel på när just andra politiker inte agerar, tar Sven Kostenius frågan om att kommunen mycket väl kan gå in och bygga lokaler som enskilda företag kan få nytta av för att kunna expandera när bankerna inte ger lån till företag med glesbygdsfastigheter som säkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".