Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdallians vill ha nära sjukvård

Publicerat onsdag 6 september 2006 kl 11.50
Maria Salmgren (m) och Jens Sundström (fp)

Den borgerliga vårdalliansen i landsting vill införa en närsjukvårdsreform med ökad patientmakt, husläkare och möjligheter för folk att komma till doktorn samma dag som de ringer.

I vårdalliansen ingår folkpartiet, moderaterna, centern och kristdemokraterna och de gör nu en valturné i länet för att berätta om sin närsjukvårdsreform, som de vill införa om de vinner landstingsvalet. Folkpartisten Jens Sundström vill ha bättre samarbete i sjukvården.

- Det handlar om att organisera en nära sjukvård för norrbottningarna, där både primärvården och delar av slutenvården integreras. Både kommunens vårdansvar och landstingets ska samordnas på ett bättre sätt. Och även inom landstinget, där glappet mellan primärvård och slutenvård ibland har varit alltför stort, säger han.

Närvårdsreformen handlar om att patienter och personal måste få mer inflytande över sjukvården, att sjukhusläkare besöker vårdcentralerna, att obs-platser införs i alla länets kommuner och att köerna minskas till högst två månader mot tre månader idag med vårdgarantin. Patienter ska också få komma till doktorn samma dag som de ringer till vårdcentralen.

Dessutom vill de återinföra provinsialläkarna säger moderaternas Maria Salmgren.

- Det systemet var en form av familjeläkarsystem och närsjukvård och det vill vi återinföra i vårt politiska manifest, säger hon och framhåller också vikten av att införa den fria etableringsrätten eftersom det ger möjligheter att rekrytera sjukvårdsutbildad personal.

- Vi vet idag efter kontakter med fackföreningar i läkarkåren att många doktorer inte vill jobba åt landstinget, utan de vill driva sin egen lilla verksamhet, säger Maria Salmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".