Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gruvlaven i Laisvall blir historia

Publicerat måndag 11 september 2006 kl 05.54
1 av 4
Gruvlaven i Laisvall
2 av 4
Gruvlaven i Laisvall
3 av 4
Gustav Greger förbereder sprängningen av gruvlaven i Laisvall
4 av 4
Förberedande borrning inför sprängningen av gruvlaven i Laisvall

Kommande månadsskifte kommer ett landmärke för en 60-årig industriepok att raderas ut. Med ett halvt ton dynamit ska den 84 meter höga och 134 000 ton tunga gruvlaven fällas. Men det blir få som kommer att få se det spektakulära skådespelet, då tidpunkten sprängningen kommer att vara hemlig.

- Vi kommer inte att gå ut med den exakta tidpunkten för sprängningen. Vi har sagt att någon gång vid kommande månadsskifte. Anledningen är helt enkelt att av säkerhetsskäl vill vi inte att det ska vara en massa folk här, säger Björn Johansson på gruvföretaget Boliden.

När gruvlaven fällts så ska den bilas och sprängas sönder ännu mer. Metallskrot ska sorteras ut och återvinnas och betongen som blir kvar kommer den att täckas med jord och sedan kommer det att sås gräs ovanpå.

Med tanke på sprängningarna på Sveafältet i Boden så har den kommentaren lämnats åtskilliga gånger till dem som nu jobbar med att spränga laven.

- Det vore fasansfullt om samma sak hände att den bara ställde sig på sniskan. Men den risken är minimal, dels är den så tung och har en hög tyngdpunkt. Börjar den bara luta så kommer den garanterat att falla, säger Björn Johansson.

Huvudansvarig för borrning och den kommande sprängningen är jämtlänningen Gustav Greger. Han är medveten om att nordens största rivningsprojekt ska dokumenteras på film. Men han är inte orolig att något ska gå fel.

- Nej vi har borrat så många extra hål. Vi borrar och spränger efter ett visst mönster för att få den att falla åt det håll vi vill. Det är som att fälla ett träd, vi gör ett fällskär, säger Gustav Greger.

Men tillägger han skrattande:

- Jag är från norra Jämtland. Skulle det gå på tok hoppar jag bara in i bilden och åker hem. Jag får se till att bilen är färdigpackad när vi ska spränga.

Det är inte bara Björn Johansson, som inför den kommande sprängningen, hört kommentarerna om Sveafältet i Boden åtskilliga gånger. Gustav Greger som har det stora ansvaret med att borra och spränga den 134 000 ton stora betongkolossen känner av pressen, men han är inte speciellt orolig för att något ska gå fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".