Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gränsöverskridande samarbete säkrar vildlaxen

Publicerat måndag 11 september 2006 kl 13.54
Lax på sportfiske

I en skrivelse till generaldirektören för EU:s fiskedirektorat från regionala myndigheter och organisationer i norra Sverige och Finland föreslås radikala åtgärder för att säkra den vilda laxens framtid.

I skrivelsen, som bifogas nedan, fastslås att området kring norra Bottniska viken är den vilda östersjölaxens kärnområde. För att säkra dess framtid bör ett antal konkreta förändringar ske inom EU:s fiskeförvaltning.

Förslagen är resultatet av ett flerårigt, gränsöverskridande fiskesamarbete. De regionala aktörerna i de båda ländernas nordliga områden delar synen på hur laxen ska förvaltas. Att området delas av en riksgräns inte innebär någon skillnad för detta synsätt.

I skrivelsen konstateras att förutsättningarna för en bra laxförvaltning i Östersjön har förbättrats avsevärt tack vare baltstaternas och Polens inträde i EU. Om den politiska viljan bara finns inom EU så är det därför idag möjligt att genomföra kraftfulla åtgärder för att förbättra förvaltningen av vildlaxen.

Skrivelsen fokuserar på tre områden:

Lekstatsprincipen ska tillämpas i Östersjön. Detta innebär bland annat att de nationer som har laxens reproduktionsälvar ska få större andel av fångstkvoten och i högre grad kunna styra förvaltningen av laxen.

Utfasning ska ske av fiskemetoder och redskap som dödar och skadar laxen vid fångst. Endast fiske med redskap som fångar laxen levande och tillåter återutsättning av vild lax ska tillåtas i yrkesfisket i havet.

Medel från EU:s fiskefond ska användas mer flexibelt och aktivt för att gynna vildlaxen. Pengarna ska t.ex. kunna användas som stöd vid omställningen till andra fiskemetoder, till inlösen av fiskerätter och till restaurering av laxens lekområden i älvarna.

– Våra förslag innebär tydliga fördelar både ekologiskt och ekonomiskt. Om vildlaxen fångas i sina hemälvar och i det småskaliga kustfisket kan man bättre styra fångstuttaget efter varje bestånds bärkraft och den lax som fångas kommer att generera ett betydligt högre värde, säger Per-Ola Eriksson, landshövding i Norrbottens län.

De myndigheter och organisationer som står bakom skrivelsen är länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbottens län i Sverige, Länsstyrelsen i Lapplands län, Lapplands förbund och norra Österbottens förbund i Finland samt Tornedalsrådet som representerar samtliga kommuner i Tornedalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".