Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljoner till miljön i inlandskommuner

Publicerat tisdag 12 september 2006 kl 13.09

Arvidsjaur och Arjeplog får nu tillsammans 23 miljoner till miljöinvesteringar för att få friskare älvar och minska den negativa klimatpåverkan.

Arjeplogs och Arvidsjaurs kommuner beviljades statliga bidrag för sina lokala investeringsprogram. De slutliga bidragen har nu fastställts till 876 000 kronor till Arjeplog och 21,9 miljoner till Arvidsjaur. Den sammanlagda miljöinvesteringen för de båda kommunerna har uppgått till cirka 89 miljoner kronor.

Arjeplog och Arvidsjaur har tillsammans med ytterligare kommuner i Norrbotten och Västerbotten i sina lokala investeringsprogram satsat på åtgärder för att återställa delar av nationalälvarna Vindelälven och Piteälven.

Syftet har varit att förbättra lek- och uppväxtområdena för strömlevande fisk- och insektsarter, och därigenom öka tillgången på bland annat lax och öring i älvarna. Projektet är både ett miljöprojekt för att stärka den biologiska mångfalden och en regional utvecklingssatsning för att främja turism och sportfiske i området.

Arjeplogs totala miljöinvestering inom ramen för det lokala investeringsprogrammet har uppgått till 1,7 miljoner kronor.

Även Arvidsjaur har i sitt lokala investeringsprogram investerat i återställandet av älvarna. Kommunens främsta satsning är utbyggnaden av ett kulvertsystem för biobränslebaserad fjärrvärme för Arvidsjaurs tätort. Med åtgärden räknar kommunen med att få bukt med de lokalt mycket höga utsläppsnivåerna av bland annat sot och andra föroreningar.

Arvidsjaurs totala miljöinvestering inom ramen för det lokala investeringsprogrammet har uppgått till 87 miljoner kronor.

De lokala investeringsprogrammen, LIP, är Sveriges största enskilda satsning på miljön. Riksdagen har avsatt 6,2 miljarder kronor i bidrag till LIP. Under perioden 1998 till 2002 startade 211 investeringsprogram i 161 kommuner med syfte att öka den ekologiska hållbarheten. Naturvårdsverket administrerar LIP medan Rådet för investeringsstöd, med ledamöter utsedda av regeringen, fattar beslut om bidragen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".