Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Universitet lockar inte rymdgymnasister

Publicerat torsdag 21 september 2006 kl 07.05
Rymdcampus i Kiruna. Foto: Magdalena Martinsson

När Rymdgymnasiet startade i Kiruna var tanken att många av eleverna sedan skulle bli universitetsstudenter i Kiruna. Men så blev det inte, bara någon enstaka elev har sökt sig vidare till högre rymdutbildning i Kiruna.

På Rymdcampus i Kiruna som drivs av universiteten i Umeå och Luleå finns bara 35 studenter och till våren kan de bli uppåt 100. Men enligt ett regeringsuppdrag skulle de ha varit 450.

När Rymdgymnasiet startade som en friskola i Kiruna för sex år sedan trodde bland andra Bo Danielsson i rektorsstaben på Umeå univeritet att det skulle ge många studenter till Rymdcampus.

- Vi har försökt rekrytera de som gått ut Rymdgymnasiet, men det har visat sig att i princip ingen har varit beredd att fortsätta med rymdutbildning i Kiruna. Tyvärr, för det hade naturligtvis varit kanon om man haft den stora rekryteringsgruppen, säger Bo Danielsson.

Medan Rymdcampus har få studenter lockar Rymdgymnasiet många sökande från hela landet till Kiruna. John Bäckström går sista året och sedan planerar han att åka till västkusten och plugga på Chalmers.

- Har man väl börjat kolla runt i hela Sverige vill man fortsätta. Jag kommer från Stockholmstrakten och nu har jag snart varit i Kiruna i tre år så nu vill jag till västkusten, säger han.

Rymdgymnasiet samarbetar en del med universitetsutbildningen. Efter gymnasiet tänker Max Kornhammar plugga rymdteknik i Luleå och det fjärde året är i Kiruna men han hade gärna läst alla år i Kiruna.

- Jag har lärt mig väldigt mycket på de lektioner vi har haft på Rymdcampus, det finns mycket välutbildat folk där, säger han.

Enligt Odd Minde, projektledare på rymdgymnasiet, har de flesta eleverna hamnat på universitetet i Umeå efter gymnasiet.

- Eleverna får reda på jättemycket om andra utbildningar. Kiruna verkar ha svårt att marknadsföra sig i konkurrensen och utbildningarna behöver förnyas, säger han.

Även om knappt någon från rymdgymnasiet pluggar vidare i Kiruna hoppas Odd Minde att de kommer tillbaka till rymdjobb i framtiden.

- De har under tre år fått inblick i hela rymdverksamheten i Kiruna och vet vad det handlar om, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".