Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gyllene läge för fiskodling i Norrbotten

Publicerat måndag 9 oktober 2006 kl 08.16

I nuläget är det ett bra tillfälle att satsa på fiskodling. Flera faktorer gör att fiskodling nu kan bli en riktigt lönsam verksamhet.

Just nu är det ett gyllene läge att satsa på fiskodling och speciellt på att odla röding i Luleälvens vattenmagasin. Efterfrågan på norsk lax har gjort att priserna på lax stigit rekordartat även i Sverige. Det har även pressat upp priserna på annan odlad fisk.

– Priset är en sak, men vi har även goda förutsättningar för att odla fisk, vi har djup och bra vatten, speciellt i vattenmagasinen, bland annat i Luleälven. Där är det dessutom så urlakat vatten att det inte finns någon risk för övergödning, något som gör att miljöriskerna är obefintliga, säger Tomas Hederyd, fiskerikonsulent på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Speciellt är det priserna på röding som skjutit i höjden, då det är en bristvara i delikatessdiskarna. Att odla röding har tidigare varit svårt, men nu finns en ny rödingstam, som avlats fram av forskarna.

– Den nya rödingen Artic superior, bygger på Hornavanrödingen från Arjeplog, växer fort får fin färg och bra kött, vilket gör de till en bra fisk att odla.

Ulf Larsson, SR Norrbotten
ulf.larsson@sr.se

Superrödingen Arctic superior

Röding är en fin matfisk som visat sig fungera bra i svenska odlingar. För att kunna förse den expanderande näringen med inhemskt odlingsmaterial av god kvalitet har Fiskeriverket i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, startat ett avelsprogram på röding. Arbetet har gett goda resultat och den nya rödingstammen har fått namnet Arctic superior. Den sjätte generationen är skapad med hjälp av avelsfisk från Hushållningssällskapet i Västernorrlands odling Omegalax och Fiskeriverkets försöksstation i Kälarne. Källa: Fiskeriverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".