Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skogsavverkningen rekordstor

Publicerat tisdag 10 oktober 2006 kl 11.57
Skogsavverkningarna ökar

Det avverkas träd som aldrig förr. 87 miljoner kubikmeter skog avverkades under år 2004, och det är tre miljoner mer än tidigare år. Fortsätter avverkningen att öka i samma takt som under senare år kan skogsbrukets hållbarhet äventyras. Det visar Skogsstyrelsens senaste beräkning av virkesbalansen i svenska skogar.

Den höga avverkningstakten beror främst på att marknaden för svenska skogsindustriprodukter utvecklats gynnsamt under senare år. Mellan år 2000 och år 2005 steg exporten av skogsindustriprodukter med sex procent.

Avverkningen ökar i hela landet, men de regionala skillnaderna är ganska stora. I norra Sverige är den negativa balansen mellan avverkning och tillväxt större än i södra Sverige.

Fortsätter avverkningen att öka i samma takt som under de senaste 15 åren riskerar skogsbruket att om fem till tio år hamna i en situation då avverkningen måste dras ner för att inte skogsbrukets hållbarhet ska äventyras. Under år 2005, efter stormen Gudrun, beräknas preliminärt cirka 122 miljoner kubikmeter skog ha avverkats i landet.

Det finns också stora skillnader mellan trädslagen. Det är framförallt gran som avverkas i stor omfattning, medan lövträd avverkas i ganska liten utsträckning.

– För gran har vi en markant negativ balans, för tall i stort sett balans och för lövträd en positiv balans. Vi skulle alltså kunna avverka mer lövträd än vad vi gör i dag, men det är inte lämpligt att öka granavverkningen om vi inte också sätter in åtgärder för att öka produktionen, säger Sven A Svensson på Skogsstyrelsen.

Genom produktionshöjande åtgärder som bättre föryngringar, ökad röjning och gödsling på lämpliga marker kan balansen mellan avverkning och tillväxt långsiktigt förbättras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".