Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ja till demenscenter i Gällivare

Publicerat torsdag 12 oktober 2006 kl 08.06
Tuula Kareketo

Socialnämnden i Gällivare har sagt ja till att driva ett demenscenter på entreprenad. Det är psykologen Tuula Kareketo från Gällivare, som står bakom idén att samla all demensvård under ett tak.

På ett demenscenter samlas all kunskap och information om demensvård som finns i Gällivare, plus verksamheterna. På centret kommer att finnas dagverksamhet, anhörigverksamhet, kortidsboende och särskilda boenden för de demensjuka.

Det planeras för cirka 70 vårdplatser, vårdkostnaden per person och dygn beräknas till drygt 1 300 kronor.

Socialnämnden i Gällivare ser ett demenscenter som ett nytänkande inom demensvården. Göre Henriksson socialdemokratisk ordförande, hoppas att ärendet snabbt kommer upp i kommunfullmäktige.

- Det har dragits litegrann i långbänk. Vi har kommit fram till att, konceptet som hon har presenterat, det är en positiv utveckling av demensvården, säger Göre Henriksson.

Arbetet och verksamheten ska helt anpassas efter de demenssjuka eftersom sjukdomen gradvis gör människan sämre.

- De första problemen kommer i hemmet, men man ska ha en kontinuerlig kontakt med demenscentret. Sedan när det inte längre går att undvika då kommer den demenssjuka att kunna flytta in där han eller hon redan känner sig någorlunda hemmastadd. Det är svårt att få kontakt med en människa som inte har ett språk och inte kan uttrycka sig, säger Tuula Kareketo.

Tuula Kareketo har även planer på att skapa en hemtjänst på entreprenad som bara riktar sig till demenssjuka.

Men först har hon en dröm ...

- Min dröm är att få bygga ett stort demenscenter ute på Bäckåsen till exempel. Det är ett fint område där det finns infrastruktur redan. Det är lugnt och skönt. Jag har många planer fortfarande, säger Tuula Kareketo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".