Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
DEBATT

Telefonväkteri om public service

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 04.00
Ylva M Andersson, kanalchef Sveriges Radio Göteborg, och Nina Glans, områdeschef Sveriges Radio i Västsverige. Foto: Sveriges Radio.

I dag publicerade Nina Glans och Ylva M Andersson en debattartikel om vad de vill att radion ska vara i framtiden. Men hur tycker du att P4 Göteborg ska låta i framtiden?

Mellan 17.00 och 17.30 i dag har Göteborg Direkt telefonväkteri om public service.

Nina Glans och Ylva M Anderssons debattartikel:

Nästan hälften av göteborgarna startar sin dag med Sveriges Radio. När klockradion ringer, när kaffebryggaren startar, i bilen på väg någonstans, i mobilen på bussen, i datorn på jobbet får vi och hundra tusentals andra i vårt område nyheter, sällskap och information från någon av Sveriges Radios kanaler – P1, P2, P3 och P4.

Våra lyssnare uppmuntrar oss och ställer krav på oss med stort engagemang och i nära kontakt med redaktioner och medarbetare. Den kontakten gör oss som jobbar för Sveriges Radio inspirerade – det är kul att gå till jobbet och att ställa sig bakom mikrofonen! Vi vet, och känner varje dag, att Sveriges Radio är det medieföretag som publiken har allra mest förtroende för. Detta visar också Göteborgs universitets årliga undersökning Förtroendebarometern.

Men nu startar än en gång debatten om public service-radions villkor och framtid. När kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) på ett seminarium nyligen talade om public service antydde hon på ett försiktigt – men likväl tydligt – sätt att lyssnarnas egen radio och tv borde koncentrera sig på att göra det ”smala”, det som andra aktörer tycker är för tråkigt eller olönsamt. I radions P1 Morgon i måndags sa hon samma sak; inga blickar åt det kommersiella.

I kulturministerns medieframtid kan Sveriges Radio plocka bort publikfavoriterna, krympa budgeten och hänvisa alla dem som vill ha bredd, underhållning, populärmusik och sällskap i vardagen till de kommersiella kanalerna med reklamavbrott och väl tilltagna vinstmarginaler.

Lena Adelsohn Liljeroth säger att public service bör göra kvalificerade nyheter, utrikesbevakning, barnprogram, kultur och program för funktionshindrade. Det är ingen tvekan om att de områden hon nämner är viktiga. Vi gör de programmen idag och det vill vi fortsätta med. Men för oss som arbetar på Sveriges Radio är det livsviktigt att få göra radio för alla. Alla de som idag är med och finansierar public service genom radio- och tv-avgiften har rätt att hitta något som är viktigt för just dem.

Här i Göteborg jobbar vi just med det målet för ögonen. Vi vill vara nödvändiga för alla grupper i vår stora publik. Det är därför Sveriges Radio Göteborg levererar program och innehåll till alla fyra radiokanalerna, till webben och mobilen. Inget annat radiohus utanför huvudstaden gör så mycket till så många.
Varje vecka producerar vi 120 radiotimmar i Kanalhuset på Hisingen!

Medarbetarna i Göteborg står för den mångfald vi vill ge publiken. På en begränsad yta i Kanalhuset samarbetar vår stora radiofamilj.
När Hasse Andersson drar igång sitt lokala förmiddagsprogram i P4 letar Mitt i musikens redaktion kvalificerade musiknyheter till P1 och P2.
När Tomas Tengby inbjuder till lyssnardebatt i Ring P1 förbereder Kalibers redaktion en ny granskning.
När AnnaLena Ringarp och Lars-Gunnar Andersson förklarar utryck och ord i Språket i P1 så lockar Christer Lundberg och Morgan Larsson P3-programmet Christers lyssnare att berätta sina bästa historier.
När Lasse Swahn och hans medhjälpare från Göteborgs universitet vänt och vridit på frågorna i Alltinget tar Sagal Omar Hussein över publiken i Karlavagnen och använder sina perspektiv från den somaliska familj som är hennes ursprung.
När Soraya Hashim och Åsa Karlsson på helgmorgnarna snackar om trender och dilemman i unga kvinnors liv i Morgonpasset helg i P3 finns Anna Mannheimer i en studio intill för att göra morgonshowen för P4-publiken i hela landet. Vi sänder direkt från Göteborgsoperan och P3 Guld i Lisbergshallen.
Vi levererar lokala nyheter till göteborgarna alla dagar på året. Och för den som hellre lyssnar på klassisk musik gör vi Aurora och Klassisk förmiddag till P2-publiken.

Nu i vår ska politikerna börja diskussionerna om public servicebolagens nya sändningstillstånd. Det handlar om vad som ska gälla från och med 2014 och fram till slutet av 2010-talet. Idag, den 24 februari, överlämnar Sveriges Radios vd och vice vd, Mats Svegfors och Cilla Benkö, vårt löfte till politikerna och lyssnarna. Om ni ger oss förutsättningar och förtroende så kommer vi att fortsätta leva upp till lyssnarnas behov och önskemål.

Som ansvariga för radioverksamheten i Västsverige hoppas vi nu på en klok debatt där våra kulturpolitiker i Västra Götaland lyssnar på publiken och funderar över hur viktigt det är att landets näst största region kan fortsätta att leverera ett stort, brett och kvalificerat utbud till P1, P2, P3 och P4. Det handlar både om vår publik här hemma och om vad övriga landet ska få ta del av ifrån vår del av Sverige.

  • Ge oss en public service-lag som slår fast de villkor vi ska jobba under och befriar oss från den oförutsägbarhet som politiska utspel och mediala debattvindar innebär.
  • Låt oss själva ta ansvar för nödvändiga rationaliseringar men låt oss också använda de pengar som lyssnare och tittare faktiskt betalar in i radio- och tv-avgift.
  • Lyssna på publikens önskemål och låt oss göra radio för alla våra lyssnare – både för operavännerna och svensktoppspubliken, både för Sorayas unga publik och för Lasse Swahns trogna lyssnare, både för de som vill följa fotbollsserierna här i Göteborg och de som vill höra kommentarerna kring de senaste händelserna i Mellanöstern.

Vi vill inget hellre än att fortsätta gör radio för Göteborg och om Göteborg!

Nina Glans, områdeschef, Sveriges Radio i Västsverige
Ylva M Andersson, kanalchef, Sveriges Radio Göteborg

Läs också:

Mats Svegfors (vd Sveriges Radio) och Cilla Benkö (vice vd Sveriges radio) på DN Debatt:

 #link=249609#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".