Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utflaggningen slår mot högskolorna

Publicerat måndag 7 maj 2012 kl 16.58
"Utbildningen tappar i förtroende"
(4:10 min)
Infrastrukturminister Catharina Elmzäter Swärd. Foto: Adam Samara/Sveriges Radio

En hel avgångsklass vid Chalmers sjöbefälsutbildning hamnade utan praktikplatser. Praktiken är det enda som står mellan de och deras examen.

Svenskflaggade fartyg måste ta emot praktikanter från svenska utbildningar, rederier med annan flagg prioriterar elever från det landet.

– Vi försöker nu titta på hur man kan underlätta för eleverna att göra sin praktik på rederier med utländsk flagg, säger infrastrukturminister, Catharina Elmzäter Svärd.

Det skulle bland annat handla om att bidra med pengar som gör det möjligt för eleverna att betala resor och andra omkostnader för att kunna söka praktikplatser på rederier runt om i världen. Men Catharina Elmzäter Svärd tycker att högskolorna behöver mer pengar.

– Nej, men vi ser att brist på praktikplatser är ett växande problem som vi försöker lösa tillsammans med branschen, och kommer bli en del av en större sjöfartsstrategi som vi kommer presentera senare.

Rasmus Blomqvist, Ordförande för Sjösektionen vid Chalmers Studentkår, har skrivit ett brev till infrastrukturministern där han undrar vad regeringen kommer göra åt problemet med brist på praktikplatser.

–  Om vi vill ha en attraktiv sjöfart internationellt så måste vi ta tillvara på den kompetens som vi har, när eleverna inte får praktikplatser tappar utbildningen i förtroende och kommer inte lyckas locka lika många studenter i framtiden, säger han.

Men Catharina Elmzäter Svärd hoppas på att utbildningen kommer vara attraktiv även i framtiden.

– Jag vet att de svenska sjöbefäl vi har är väldigt eftertraktade, både i Sverige och utomlands, så jag hoppas att fler väljer gå att gå den här utbildningen. Bristen på praktikplatser är vi medvetna om och kommer att titta vidare på, men jag har nog anledning att sätta mig och lyssna till studenternas berättelser, säger infrastrukturministern.

Adam Samara

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".