Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept 10 juni

Våravslutning med jordgubbsfrossa

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 10.39
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Sista recepten för den här säsongen innehåller bland annat en massa jordgubbar. Smaklig spis!

Gräddfilspudding       6 port

3 gelatinblad
1 vaniljstång
2½ dl matlagningsgrädde
3 msk strösocker
3 dl gräddfil
1 kanelbulle
½ tsk kanel
1 msk strösocker
½ kruka mynta
1 liter jordgubbar

Gör så här:

1)      Sätt ugnen på 150°C.

2)     Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.

3)     Dela vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna och lägg dem och stången med grädden i en kastrull. Häll i sockret och koka upp under omrörning.

4)     Tillsätt geletinbladen, rör om och ta av från värmen. Låt svalna något, ta bort vaniljstången och tillsätt gräddfilen. Häll upp smeten i portionsformar och ställ kallt, minst 2 timmar.

5)     Skär kanelbullen i tunna skivor. Rosta i ugnen 15-20 minuter tills skorporna är torra. Vänd efter halva tiden.

6)     Blanda kanel och socker. Hacka myntan.

7)     Skölj och skiva jordgubbarna och blanda med myntan och kanelsocker. Lägg jordgubbarna på gräddfilspuddingen. Servera med kanelbulleskorpan till.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Flädergratinerade jordgubbar    4-6 port

1½ liter jordgubbar
3 äggulor
½ dl florsocker
1½ dl vispgrädde
2 msk outspädd flädersaft

Gör så här:

1)      Sätt ugnen på 225°C. Smörj en ugnsfast form.

2)      Rensa jordgubbarna och lägg dem tätt i den ugnsfasta formen.

3)     Vispa äggulor och florsocker. Vispa grädden och blanda ner äggsmet och flädersaft. Bred ut smeten över bären.

4)     Gratinera i övre delen av ugnen tills den får färg, 8-10 minuter. Servera med vaniljglass.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Lime- och jordgubbsrulle            ca 15 bitar

4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning
2 dl vispgrädde
1 dl Kesella 1%
1 dl florsocker
rivet skal av ½-1 lime
½ liter jordgubbar

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 225°C. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl och bakpulver.

2) Sikta och rör ner det i smeten. Bred ut smeten i långpannan och grädda genast mitt i ugnen 5-7 minuter.

3) Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Ta bort pappret som den gräddats på. Låt kakan svalna under bakduk eller under plåten. Viktigt att täcka kakan så att den inte blir hård.

4) Vispa grädden. Rör i Kesella, florsocker och limeskal. Skiva jordgubbarna.

5) Bred grädden över kakan och strö över jordgubbarna. Rulla ihop kakan och sikta över florsocker. Garnera ev med jordgubbar och blad.

--------------------------------------------------------------------------------------

Kryddig rabarberpaj                   4 port

500 g rabarber
100 g smör
3 msk ljust/mörkt muskovadosocker + 1 dl
1½ dl havregryn
1½ dl vetemjöl
1 tsk malen kanel
1 tsk stötta kardemummakärnor
2-3 msk hackad syltad ingefära

Gör så här:

1)      Sätt ugnen på 175°C.

2)     Smält smöret, blanda med 3 msk muskovadosocker, havregryn, vetemjöl och pinjenötter.

3)     Skär rabarbern i bitar (skala eventuellt först). Blanda rabarberbitarna med 1 dl muskovadosocker, kanel, kardemumma och grovhackad syltad ingefära.

4)     Smörj en pajform.

5)     Lägg rabarbern i formen och smula över degen.

6)     Ställ in formen i ugnen i ca 40 minuter eller tills rabarbern börjar bubbla och skorpan fått fin färg.

7)     Servera med vaniljglass eller lättsmält vaniljglass.

----------------------------------------------------------------------------------------

Svartvinbärsrulle       (ca 10 bitar)

En klassisk rulltårta från Hembakningsrådet med mixade vinbär i vispad grädde.

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Fyllning
2½ dl vinbär (svarta vinbär eller svarta och röda blandat)
½ dl syltsocker
alternativt 1½ dl fast svartvinbärssylt
3 dl vispgrädde

Gör så här:

1)      Sätt ugnen på 250°C och klä ugnens långpanna 30x40 cm, med ett bakplåtspapper.

2)     Vispa ägg och socker mycket pösigt.

3)     Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det försiktigt med en sil i smeten. Tillsätt mjölk.

4)     Bred ut smeten i långpannan. Grädda i ugnen ca 5 minuter.

5)     Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. (Pensla pappret med lite kallt vatten så går det lätt).

6)     Låt kakan svalna under bakduk eller under plåten. Viktigt att täcka kakan så att den inte blir hård.

7)     Fyllning: Mixa bären och blanda med socker i en liten kastrull. Låt koka 2 minuter. Häll upp och låt kallna.

8)    Vispa grädden relativt fast och blanda med sylten. Bred över kakan.

9)     Rulla ihop från kortsidan till en tjock rulle. Skär rullen i bitar.

10) Servera bitarna ev med lite extra vispgrädde och klasar av svarta vinbär

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".