Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad efterfråga på byggjobbare väntas

Publicerat onsdag 17 januari 2007 kl 12.40
Ökad efterfrågan av byggarbetare. Foto SCANPIX

Den omfattande upprustningen av allmännyttans 60- och 70-talslägenheter i länet kommer att öka efterfrågan på entreprenörer och byggarbetare.

Det tror Gavlegårdarna i Gävle som har omkring 10 000 lägenheter som är i behov av en upprustning.

- Finge man ha ett önsketänkande så skulle vi behöva renovera våra miljonprogramsområden inom en 15-års period. Det innebär att vi borde hålla en takt på 700-1000 lägenheter per år, säger Jan Hugg som är VD för Gavlegårdarna i Gävle.

Det innebär en takt som är tre gånger så hög som den som gäller idag.

Problemet är att få tag på så många entreprenörer och byggarbetare som krävs eftersom en upprustning av miljonprogrammen behövs i hela Sverige.

- Ser man till dagens situation så tror jag det blir svårigheter men samtidigt tror jag att om det finns en efterfrågan så skapas det entreprenörer, säger Jan Hugg.

På Polhemsskolans byggnadsprogram har man sen två år tillbaka utökat antalet utbildningsplatser med 50 procent till 64 platser.

Frågan är då om det räcker när när efterfrågan efter byggjobbare ökar.

- Vi har de kommande läsåren ingen möjlighet att utöka elevantalet på grund av att det inte finns lokaler, säger Ingemar Nilsson som håller i byggprogrammet på Polhemsskolan i Gävle.

För de elever som i år tar sin examen på byggprogrammet är det naturligtvis goda nyheter att det i framtiden kommer att ske en omfattande upprustning av miljonprogrammen.

Förutom den nödvändiga upprustningen av stammar, fasad och tak i miljonprogrammet så kommer det att krävas ytterligare ombyggnationer för att dagens kräsna hyresgäster ska välja att bo i just allmännyttan i framtiden.

Det hävdar Bengt Turner som är professor i bostadsforskning i Gävle.

- Många av de miljonprogramsområdena kommer te sig väldigt otidsenliga 10-30 år. Så man kan nog fundera på att strukturera om beståendet, det vill säga riva en del och lägga till en del annat istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".