Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Köttbulle bäst för att testa sväljsvårigheter

Publicerat fredag 5 oktober 2007 kl 07.55

Landstinget Gävleborg ligger i framkant när det gäller behandling av ät- och sväljsvårigheter, så kallad dysfagi. Bland annat han man tagit fram särskilda köttbullar som används vid undersökningarna.

Igår hölls en rikskonferens om ät- och sväljsvårigheter i Gävle - ett problem som enligt arrangören och logopeden Margareta Gonzalez Lind är något som kan drabba vem som helst.

Det som specialisterna fick diskutera i konserthuset var inte minst bariumköttbullens överlägsenhet när det gäller att undersöka ät- och sväljsvårigheter. Gävle sjukhus röntgenöverläkare Magnus Hjelm är den som tillsammans med sjukhussköket utvecklat metoden till yttersta förfining och som går ut på att tungemetallen barium tillförs en köttbulle. Köttbullen kan sedan nföljas med röntgen när den sväljs, och den är bara ett exempel på att Landstinget Gävleborg specialsatsar på patienter med dysfagi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".