Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vattenspillet är störst i Gävleborg

Publicerat måndag 5 november 2007 kl 07.45
Foto: ScanPix

Vattenledningarna i Gävleborg läcker som ett såll. Faktum är att Gävleborg är det län där det försvinner störst mängd vatten i hela landet - det visar en riksomfattande undersökning som Sveriges Radio har genomfört. Så mycket som en tredjedel av allt vatten som produceras i Gävleborg går förlorat.

180 liter - så mycket vatten konsumerar en person i ett hushåll varje dag. Men en stor del av allt vatten som produceras når alltså aldrig fram till slutet på ledningen.

Skillnaden mellan den mängd vatten som produceras och den mängd som kommunerna senare tar betalt för uppgår i Gävleborg till mer än 9,6 miljoner kubikmeter varje år. Det är en tredjedel av allt vatten som produceras i länet och lika mycket vatten som ryms i 3850 simbassänger.

Det här innebär att Gävleborg är det län i Sverige där vattenspillet är allra störst. Största delen förvinner på grund av läckage i ledningsnätet, men det finns också andra hål säger Gunnar Schön som är planeringsingenjör på Söderhamns vatten.

Hur mycket vatten som kommunerna inte tar betalt för varierar - i Gävleborg är svinnet störst i Söderhamn där man 39 procent av det producerade vattnet är odebiterat. Söderhamn hör också till de med störst antal läckor, mellan 30 och 50 stycken varje år.

Att underhålla ett nät så att det blir helt fritt från läckor är en övermäktig uppgift menar Gunnar Schön.

Vattensvinn i Gävleborg

Kommun Producerat vatten Debitarat Odebiterat i procent

Hudiksvall 2,9 miljoner 2,1 miljoner 28%

Ockelbo 0,4 miljoner 0,3 miljoner 20%

Hofors 1,5 miljoner 0,9 miljoner 38%

Bollnäs 2,1 miljoner 1,7 miljoner 19%

Gävle 10,8 miljoner 6,9 miljoner 36%

Sandviken 6,0 miljoner 4,0 miljoner 33%

Ovanåker 0,9 miljoner 0,6 miljoner 32%

Ljusdal 1,3 miljoner 1,0 miljoner 22%

Nordanstig 0,6 miljoner 0,4 miljoner 38%

Söderhamn 2,8 miljoner 1,7 miljoner 39%

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".