Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sandviken

Ny skolutredning har presenterats

Publicerat onsdag 5 mars 2008 kl 14.14

Vilken grundskola i Sandviken kommer att stängas, den frågan får sitt svar om ungefär en månad. Den första utredningen pekade ut Norrsätraskolan som det främsta alternativet att lägga ner - när antalet elever i kommunen minskar. Nu har alltså ytterligare en utredning presenterats för politikerna.

Svaret på vilken skola i Sandviken som kommer att stängas får sitt svar om en månad.

Bakgrunden är att kommunen räknar med att elevunderlaget kommer att minska med 300 elever det närmaste året, ungefär lika många som går på Norrsätras högstadium i dag.

Den första utredningen som gjordes pekade också ut Norrsätraskolan som mest lämpad för en nedläggning. Besparingen för lokalkostnaden skulle bli 5,5 miljoner kronor.

På onsdagen offentliggjordes ytterligare en utredning kring kommunens högstadier - alla utom Österfärnebos, som kommer senare.

Den här gången har utredarna, kommunens skolchefer, även tittat på aspekter som att behålla befintliga klasser intakta och vilka konsekvenserna blir för att lägga ner respektive skola.

Och än en gång pekas Norrsätraskolan ut som lämpligast att lägga ner.

Det är lättast att placera ut befintliga klasserna på andra skolor, och den planerade friskolan i Järbo leda till att elevunderlaget bli ännu mindre än man först trott.

Nackdelen med en nedläggning är att grundsärskolans elever tappar möjligheten till integrering med jämnåriga grundskoleelever.

Murgårdsskolans 6 till 9-skola skulle visserligen också spara några miljoner i lokalhyra. Men, skriver utredarna, det vore negativt om en stor centralt belägen skola försvinner.

Och det blir tydligt att en nedläggning av varken Hedängsskolan eller Jernvallet är något alternativ. Bland annat eftersom det skulle spara för lite pengar i lokalhyra.

Klas Palmér, socialdemokratisk ordförande i Kunskapsnämnden stänger ändå inte dörren för möjligheten att det slutar med att inget högstadium alls stängs. Han har beställt ytterligare en utredning om befolkningsutvecklingen, för att se vilka stadsdelar som kommer att växa i framtiden, och han vill inte riskera att ta ett beslut som sedan måste rivas upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".