Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eklundrättegången

Anders Eklund kan dömas till livstids fängelse

Publicerat torsdag 4 september 2008 kl 09.39
Anders Eklund

Mordåtalade Anders Eklund från Torsåker kan dömas till fängelse för morden på 10-åriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren. Det står nu klart sedan Socialstyrelsen har bedömt att Eklund inte har någon allvarlig psykisk störning.

Anders Eklund har begått mordet på 10-åriga Engla Höglund under påverkan av en psykisk störning. Men det handlar inte om en allvarlig psykisk störning. Den bedömningen gör Socialstyrelsens rättsliga råd.

Det är en undersökning av Eklund som Anders Forsman som är professor i rättspsykiatri vid Göteborgs Universitet har gjort som ligger till grund för det rättsliga rådets yttrande.

Englas föräldrar är nöjda
Att Eklund bedöms som frisk innebär att han kan dömas till fängelse för morden på 10-åriga Engla Höglund i Stjärnsund och 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun.

– Carinas och Torbjörns uppfattning är att Eklund ska bli inlåst - helst för tid och evighet. Livstids fängelse är det som ligger närmast och det är det som är rättvisa för dem. De är nöjda med det rättsliga rådets yttrande, säger Catharina Wikner som är målsägandebiträde till familjen.

Har genomgått två undersökningar
Eklund gick först igenom en Rättspsykiatrisk undersökning vid Rättspsykiatriska kliniken i Huddinge. Där kom man enhälligt fram till att Eklund inte var psykiskt störd varken vid gärningarna eller vid undersökningstillfället.

Efter begäran av Eklunds advokat Leif Silbersky beslutade Falu tingsrätt under rättegången i somras att landets främsta expertis, Socialstyrelsens rättsliga råd, också skulle ge sin syn på Eklunds psykiska tillstånd, varpå överläkaren i psykiatri Anders Forsman gjorde den nya utredningen.

Rättsliga rådet har ställt sig enhälligt bakom Anders Forsmans slutsatser.

Fler experter kan höras
Advokat Leif Silbersky ska efter Rättsliga rådets beslut på torsdagen ta ställning till om han ska driva frågan vidare om huruvida hans klient lider av en allvarlig psykisk störning.

-Jag kan ju till exempel ta in andra experter som gör en ny bedömning. Men jag kan inte säga det i dag, jag har ju två-tre veckor på mig att fundera, säger Silbersky.

Åklagaren har yrkat på livstids fängelse. Också Eklunds försvarsadvokat lutar åt det håller.

-Jag måste nog tyvärr dela hans uppfattning att det ligger nära till hands med tanke på brottens art och straffvärde, säger Leif Silbersky.

Den 25 september återupptas rättegången mot Anders Eklund i Falu tingsrätt.


SR Gävleborg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".