Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävleborg

Landstingsanställd skyldig till dataintrång

Publicerat måndag 8 september 2008 kl 07.30
Anställd inom Landstinget Gävleborg gjorde sig skyldig till dataintrång i jakten på adresser. Foto: Scanpix

En kvinna anställd vid Landstinget Gävleborg har vid upprepade tillfällen gjort sig skyldig till dataintrång, och dessutom dömts för brottet. Kvinnan var inte medveten om att hon gjorde sig skyldig till lagbrott när hon sökte efter adress och telefonnummer i patienternas journaler.

I december uppdagades att en kvinna som jobbar inom primärvården i Hälsingland olovligen gått in i journaler. Hon polisanmäldes av patienten som utsatts för brottet, och tingsrätten dömde henne till böter för dataintrång.

Under våren visade det sig att kvinnan gjort sig skyldig till fler fall av dataintrång tidigare under 2007.

Berith Fredriksson, Primärvårdschef inom Landstinget Gävleborg säger att utredningarna visar att kvinnan inte var medveten om att hon bröt mot lagen.

- I det här fallet visade det sig att den anställda använt sig av journaler när hon skulle söka efter namn och telefonnummer. Reglerna säger att man istället ska använda sig av Befolkningsregistret.

Den anställda kvinnan har alltså enligt Landstingets utredning inte sökt efter information kring patienters diagnoser.

- I samband med tingsrättsdomen fick kvinnan en varning och hon har omplacerats, säger Berith Fredriksson.

Att det skulle finnas brister i Landstingets information till de anställda kring när personal har rätt att gå in i journaler, vill inte Berith Fredriksson vidhålla.

- Jag måste säga att jag är väldigt förvånad. Det borde inte finnas någon som helst möjlighet att man inte skulle veta om det här.

Lars Andersen som är chef för Landstingets avdelning för miljö och säkerhet är mer självkritisk.

- Informationen kan alltid göras bättre, det är självklart. Speciellt då vi har fall av dataintrång så har vi förbättringsområden, säger han.

Maria Sundell
maria.sundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".