Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nordanstig

Vårdanställda utbildas om demenssjuka

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 05.34

Under året har 100 anställda inom Nordanstigs kommun utbildats i hur demenssjuka bäst bemöts och vårdas. Nästa år utbildas ytterligare 100 anställda, allt som en del i det stora demensprojekt som drivs inom kommunen.

Hösten 2007 sökte och fick Nordanstigs kommun stimulanspengar från Socialstyrelsen. Pengarna valde de att lägga på att utveckla omsorgen av demenssjuka.

I år har alltså 100 anställda fått en fyradagarsutbildning och under 2009 utbildas ytterligare 100 anställda.

Det är inte enbart den personal som arbetar direkt med pensionärerna som utbildas utan även kommunens sjuksköterskor, biståndshandläggare, arbetsterapeuter och personal inom handikappomsorgen.

– Hela tiden, oavsett vad man jobbar på för avdelning så hjälper man människor med demenssjukdom. Det finns väldigt dåliga kunskaper kring olika typer av demenssjukdomar, och hur man bemöter de sjuka. Därför valde vi att satsa på utbildning, säger Gunilla Woxlin som leder Demensprojektet.

Fyradagarskursen tar inte bara upp olika demenssjukdomars karaktär utan även hur man lämpligast bemöter de sjuka och inte minst deras anhöriga.

– Jag tror vi har fått en annan syn på människor med demenssjukdom efter utbildningen. Förr kan man ha tänkt på de dementa som de oroliga som far runt på en avdelning och ställer till det för dem som är mentalt friska. Efter utbildningen ser vi mer de här människorna som demenssjuka PERSONER med egna behov och önskemål. Jag tror att det är den viktigaste biten vi ser i det här projektet, säger Gunilla Woxlin.

En undersökning bland kommunens särskilda boenden visade att minst 75 procent av pensionärerna lider av något slags demens. Ett nytt verktyg som har introducerats i och med demensprojektet är ”Levnadsberättelsen”.

– Just med demenssjuka är det viktigt att ta reda på levnadsberättelsen. När man har insjuknat kan man inte längre berätta om sina önskemål och behov. För att kunna hjälpa så är det ju jätteviktigt för mig som personal att få veta hur du har levt, vilka intressen du har, vad du inte vill att jag ska göra. Utan den kunskapen blir man väldigt fattig som vårdgivare, säger Gunilla Woxlin.

Huruvida de demenssjuka själva märker någon skillnad nu när personalen har utbildats märks främst igenom att de blir lugnare och mer harmoniska.

– Förhoppningsvis har det blivit så för en del, säger Gunillla Woxlin.

Maria Sundell
maria.sundell@sr.se

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".