Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Ekomat och miljövänliga läkemedel i Landstingets miljömål

Publicerat fredag 26 december 2008 kl 10.11
Henrik Numelin, enhetschef för miljö och hållbarhet inom Landstinget Gävleborg. Foto: Joacim Linwall

Landstinget ska köpa in mer miljövänliga läkemedel.
Patienterna kommer att få mer ekologisk mat, och de landstingsanställda ska åka mer kollektivt.
Det är några av de miljömål som landstinget ska uppnå med början från nyår.

Ett av Landstinget Gävleborgs miljömål är alltså att de läkemedel som köps in ska vara mer miljövänliga. För att läkemedlen inte ska brytas ner i kroppen för snabbt så görs de ”stabila”, och det innebär att substanserna i läkemedlen kommer relativt intakta till reningsverken. Anläggningarna har svårt att rena dem, och det i sin tur leder till att substanserna kommer ut i vattnet.

- Det kan till exempel ge hormonstörningar hos vattenlevande djur, säger Henrik Numelin, enhetschef för miljö och hållbarhet inom landstinget.

Det finns exempel på fiskar som levt utanför reningsverk i England som blivit påverkade av p-piller, de har har blivit tvåkönade.

Men nu ska alltså landstinget bli bättre på att använda miljövänliga läkemedel som inte påverkar naturen när substanserna kommer ut.

Färre resor

Dessutom ska landstinget se över sina resor.

- Vi ska minska de interna resorna med 40 procent och patienttransporter och personaltransporter med 15 procent.

Landstingets nya miljöprogram ska börja gälla från och med årskiftet och förhoppningsvis ska målen vara uppnådda senast år 2012.

För patienternas del så kommer det förutom minskade transporter mest märkas på maten - det ska bli mer ekologisk mat vid sjukhussängen framöver.

- Vi ska försöka öka andelen ekologiska livsmedel från idag runt 12-13 procent till upp till 30 procent, säger Henrik Numelin.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".